Marile puteri se pronunta contradictoriu in problema venezueleana

Oficiali ai Statelor Unite ale Americii se pronunță în favoarea a ceea ce ei consideră libertate și democrație în Venezuela, luînd apărarea liderului opoziției, Juan Guaido, în lupta sa pentru a se instala Președinte în locul șefului statului venezuelean. De cealaltă parte, oficiali ai Federației Ruse îl încurajează pe Președintele ales, Nicolas Maduro, să rămînă ferm pe poziție, considerînd că protestele opoziției și dezertarea unor capi ai Armatei nu au șanse reale de a schimba conducerea politică a Venezuelei.

Consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Bolton, a cerut Marți Armatei venezuelene să apere "instituțiile legitime împotriva uzurpării democrației", într-un mesaj on-line de susținere față de liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA și de alte state occidentale drept președinte interimar al Venezuelei și care încearcă să-l înlăture de la Președinție pe Nicolas Maduro cu sprijinul unor militari care au trecut de partea sa, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a scris pe o rețea de socializare că SUA "sprijină total poporul venezuelean în cîștigarea libertății și democrației", manifestîndu-și de fapt preferința pentru Guaido, liderul opoziției, ca președinte dezirabil în locul lui Maduro, Președintele ales.

În schimb, Ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare fideli președintelui Nicolas Maduro.  "Militarii rămîn alături de Guvernul legitim. Nici o instalație militară nu a fost preluată (de opoziție)", a declarat pentru agenția Interfax un purtător de cuvînt al Ambasadei.

"Amestecul din exterior în afacerile interne ale Venezuelei este inacceptabil, iar țările străine ar trebui să acționeze strict în conformitate cu mecanismele Organizației Națiunilor Unite. (...) Orice încercări de a acționa în vederea eludării mecanismelor internaționale existente constituie un amestec direct în afacerile interne ale unui stat suveran. (...) Poziția Rusiei rămîne neschimbată: suntem de partea soluționării diferendumurilor existente printr-un dialog intern, în conformitate cu Constituția venezueleană și nu prin puciuri sau lovituri de stat", a declarat pentru Interfax șeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Federației Ruse, Konstantin Kosaciov. 

Oficialul rus este de părere că "este de înțeles faptul că liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, prezintă situația sub forma unor proteste generalizate, revolta Armatei, faza finală a ceea ce se numește Operațiunea Libertate, și așa mai departe. El nu are altă posibilitate decît să aștepte ca majoritatea venezuelenilor să creadă această poveste și să se alăture sau, dimpotrivă, să păstreze tăcerea."

Anterior, într-un mesaj transmis prin rețelele de socializare dintr-o bază aeriană din apropiere de capitala Caracas, liderul opoziției, Juan Guaido, anunța că a lansat "Operațiunea Libertate" pentru "a pune capăt definitiv uzurpării" Președinției, la care dorește să acceadă. "Vom readuce libertatea și democrația în Venezuela", mai spunea Guaido în mesajul în care solicita susținere din partea Armatei, în limite constituționale și pentru o luptă non-violentă. Alături de acesta se află Leopoldo Lopez, lider al partidului Voința Populară (VP), care susține că ar fi fost "eliberat" din arest la domiciliu de către militarii pro-Guaido.

În schimb, Guvernul lui Nicolas Maduro a denunțat ceea ce numește a fi o tentativă de lovitură de stat în desfășurare, pe care a promis că o va dejuca. În cel mai recent mesaj al său pe o rețea de socializare, Președintele ales Nicolas Maduro scria că a stat de vorbă cu comandanții Armatei venezuelene, care l-au asigurat de "loialitatea lor totală". "Să avem nervi de oțel! (...) Fac apel la mobilizare generală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!", afirma Președintele Venezuelei în același mesaj.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
02.04.24 - 12:29