MARIAN LUPU, INTRE PROSTIE SOLEMNA, RIDICOL SERVIL SI CINISM

Nu este nici măcar politician mediocru, ci doar purtător de cuvînt al lui Plahotniuc

Autor: Mihai CONŢIU

Maşina de produs bulbuci patriotici şi lozincarzi a repornit. S-a trezit după 6 ani de amorţeală. Nu zic că nu vor mai fi moldoveni naivi care sînt siguri că Marian Lupu chiar este politician, inclusiv din motivul că, doar în acte, este preşedintele PDM. După acest „doi metri de bulbuci” tînjesc mai ale o serie de muieri. Dar ce să-i faci?! Nici măcar nu pot fi acuzaţi sau criticaţi astfel de oameni din simplul motiv că oferta politică, la nivel de lideri, cu extrem de mici excepţii, este foarte sărăcăcioasă prin Moldova noastră dragă.

La modul cel mai real cu putinţă, Marian Lupu nu-i nimic altceva decît propria sa închipuire despre sine. Cea mai mare greşeală a vieţii lui şi care l-a transformat într-un ratat a fost aceea de a părăsii PCRM. L-a trădat tocmai pe Vladimir Voronin, omul care l-a inventat efectiv ca politician, dar dacă nu părăsea PCRM este sigur că astăzi vorbeam altfel despre politicianul Lupu – ca despre un politician experimentat. Supraevaluîndu-se aşa cum o fac mai toţi trufaşii tîmpi, s-a vrut preşedinte de ţară de parcă ar fi fost educat într-un mediu specific prinţilor moştenitori, nu cum a fost în realitate – într-un mediu sovietic arivist, călduţ şi relativ privilegiat din cauza servilismului sovietic specific. Mai toţi politicienii înţeleg bine ce fel de poamă este Marian Lupu. Mai toţi rîd de fudulia lui.

Acum a ajuns victima propriei sale fudulii greţoase. Din politicianul matur care trebuia să fie, a ajuns purtătorul de cuvînt al celui mai odios personaj din istoria statului Republica Moldova – oligarhul Vladimir Plahotniuc. Numai el ştie şi simte umilinţele îndurate zi de zi şi noapte de noapte, obligat la cei doi metri înălţime ai lui să se plece în faţa metrului şi jumătate înălţime a oligarhului. Pofta de înavuţire şi dolce farniente i-a jucat şi ea festa, iar oligarhul a ştiut bine să-l prindă în capcană încă de pe vremea cînd mai era în PCRM. Aici mă refer şi la o sumă de circa trei milioane de dolari dispăruţi din altarul Mănăstirii Curchi atunci cînd se afla în restaurare, bani pe care Lupu i-ar fi împărţit cu încă doi „enoriaşi evlavioşi” în faţa ochiului dracului. Din cîte se ştie, donaţia ar fi venit din partea oligarhului. Acum constatăm cu toţii cu ce preţ şi de ce Plahotniuc l-a transformat pe coşcogeamite Bulbucilă în slugă politică docilă.

Oameni ca Lupu sînt de unică folosinţă. Voronin nu are nici un motiv ca să-l ierte, iar oligarhul o să-l arunce foarte curînd la gunoi pentru că este deja expirat, dar şi din cauză că în jurul său are linguşitori şi servitori cu mult mai tineri şi mai inventivi. Servitori candizi. Marian Lupu, aşa cum am mai spus-o, este întruchiparea perfectă a prostiei solemne. Rosteşte cele mai colosale tîmpenii cu cel mai ridicol aer de savant. De cele mai multe ori, atunci cînd vorbeşte liber, nici el nu ştie prea bine ce spune, preocupat fiind să nu uite ultimul cuvînt învăţat din DEX cu o seară înainte. Dar ce zîmbet are! Ce mutrişoare face, mamă! Probabil că nu-l cred nici proprii copii.

„Prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul”, spune o zicală din popor care i se potriveşte de minune lui M. Lupu. Sufocat fiind de frustrările umilinţelor trăite în ultimii şase ani, atunci cînd trebuie să fie de folos oligarhului la cotele cele mai înalte, îşi atacă oponenţii cu un cinism şi un dispreţ de parcă ar fi Plahotniuc în persoană. De fapt, el atunci chiar se crede Plahotniuc, iar asta pentru că pătrunde într-un univers al închipuirii, imaginaţiei numai cum cei bolnavi psihici o pot face. Deocamdată, se crede etern şi invincibil în interiorul Mafiei care încă îl mai foloseşte, iar atunci cînd, inevitabil, va fi înlăturat, dramele lui psihice vor fi irecuperabile.

Cu capu-n nori, cu fundul jos şi cu o logică de prisos

Toţi cei interesaţi în chestiunea în cauză, ştiu că Partidul Democrat, în realitate, a urmărit demiterea Guvernului Streleţ pentru că nu se dorea ca acesta să demareze procedurile de denunţare a Contractului de concesionare a Aeroportului, dar şi pentru că a cerut demiterea justificată a şefilor de la Procuratură şi CNA. Moţiunea de cenzură înaintată de socialişti şi comunişti, care nu avea la bază raţionamentele democraţilor şi care, în plus, doresc demisii extinse şi alegeri anticipate, a fost un prilej nesperat pentru PDM.

‎”Votul nostru de neîncredere este acordat premierului Streleţ, nu omului şi nu politicianului”, a silabisit Lupu în Parlament, de parcă Streleţ s-ar putea constitui în trei identităţi distincte. Înţelegem de la Lupu că Streleţ, cînd era premier, nu mai era nici politician şi nici om. Conform acestei „logici”, demiţîndu-l, Lupu l-a ajutat pe Streleţ să redevină ce mai întîi – politician sau om?

Crezînd că ne desluşeşte, Lupu continuă şi ne bagă şi mai mult în ceaţă: „Ca om şi politician are dreptul să se comporte aşa cum crede de cuviinţă, ca prim-ministru votat de noi, (…) nu pentru a se război politic sau a încerca să acopere fapte penale prin utilizarea a funcţiei de prim ministru.” Cînd Lupu vorbeşte despre „acoperirea unor fapte penale”, se referă la acuza că Streleţ ar fi vrut să obstrucţioneze dosarul în cazul BEM prin aceea că a cerut demisiile şefilor Procuraturii şi CNA, de parcă aceştia în persoană s-ar ocupa de caz, nu subalternii lor. „Cu politicianul Valeriu Streleţ sîntem gata să conlucrăm, dacă va considera de cuviinţă să-şi continue activitatea politică”, a spus Lupu, fără să pomenească nimic despre „omul Streleţ”.

Printre altele, purtătorul de cuvînt al lui Plahotniuc a mai motivat necesitatea demiterii Guvernului Streleţ şi refacerea altei alianţe „proeuropene” de guvernare prin atragerea „grupului Leancă”. Iar asta deoarece în Parlament AIE 3 nu aveau decît 50 de voturi, Lupu considerînd că este anormal ca „cineva să voteze de după gratii”, în cazul dat fiind vorba despre Vlad Filat, care nu este condamnat de nici o instanţă, nu are decît imunitatea parlamentară ridicată, iar dreptul său la vot nu i-a fost suspendat, mai cu seamă că există un precedent cu votul din detenţie a lui Ilie Ilaşcu.

Mai pe înţelesul babelor surde din ultimul rînd, logica fîsîitor-mirositoare a lui Lupu este aceasta: Nu există majoritate proeuropeană în Parlament, demite Guvernul Streleţ după ce procurorii lui Plahotniuc l-au reţinut mişeleşte pe Filat, face apel la un PLDM astfel ofensat să i se supună necondiţionat într-o nouă alianţă dorită de Plahotniuc, riscă din start ca PLDM să nu accepte acest joc murdar al şantajului, poate avea certitudinea cumpărării unor deputaţi PLDM şi chiar din PCRM şi îl atrage pe compromisul Leancă la guvernare şi într-o majoritate parlamentară la fel de fragilă ca şi pînă acum. Vedeţi cît de rău pute totul?!

Fără să poată dovedi, Lupu îi acuză pe Filat şi Streleţ de complicitate la furtul miliardului de Euro, dar îl atrage la guvernare tocmai pe cel care a girat cu semnătura sa, în calitate de premier, „jaful secolului” şi concesionarea ilegală a Aeroportului, toate în favoarea lui Plahotniuc. „Subiectul moţiunii este legat de corupţie”, a spus Lupu fără frică de Dumnezeu, ci doar de Plahotniuc, căci oligarhul e… oligarh, el nu mai este corupt, el corupe pe orice şi orice. „PDM nu va face alianţă de Stînga şi nici nu va accepta ca parcursul european al Republicii Moldova să fie deturnat! Sub nici o formă şi sub nici o colaborare politică”, a mai spus Lupu şi te cruceşti la logica şi făţărnicia lui!

În termeni reali vorbind, Plahotniuc a distrus sau a acaparat absolut tot ceea ce se mai putea vorbi despre formaţiuni politice proeuropene de Dreapta sau Centru-dreapta. PL condus de Mihai Ghimpu nu mai este de dreapta şi liberal din clipa în care i-a devenit complice oligarhului încă de prin 2010-2011. Singura formaţiune politică autentic proeuropeană şi de Centru-dreapta rămăsese incomodul, pentru Plahotniuc, PLDM. Acum crede că l-a nimicit definitiv prin reţinerea abuzivă a lui Filat şi demiterea Guvernului Streleţ, dar şi prin previzibile şantaje asupra unor deputaţi liberal-democraţi sau cumpărarea efectivă a lor. Există însă şi şansa ca acest partid, indiferent de loviturile primite, să renască şi să devină şi mai puternic. Totul depinde de cum va şti să gestioneze criza actuală şi cu cîtă vehemenţă va fi capabil să i se opună lui Plahotniuc şi dacă vor începe să vorbească cu oamenii. PLDM-ul a fost lovit pentru că a părăsit centrul politic. Dar Plahotniuc a stîrnit o furtună care riscă să-l măture şi pe el. Niciodată, pînă la reţinerea abuzivă a lui Filat, presa din România nu l-a pus cu atîta înverşunare la zid pe oligarhul Plahotniuc şi pe complicele lui – penalul premier român Victor Ponta.

„Demiterea Guvernului Streleţ a fost orchestrată de oligarhul cu apucături de racket Vladimir Plahotniuc, cel care va controla şi viitorul Executiv de la Chişinău", a scris prim-vicepreşedintele PNL din România, Ludovic Orban, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, care îşi exprimă temerea că cele 150 de milioane de Euro, împrumutate de România, ar putea ajunge în buzunarele lui Plahotniuc.

„Am fost luat la "trei-păzeşte" pentru că nu am votat legea prin care România acorda un împrumut de 150 de milioane de Euro Republicii Moldova. I-aş întreba astăzi pe cei care m-au criticat, ce mai au de spus acum, după dărîmarea Guvernului pro-european Streleţ de către oligarhul cu apucături de racket Vlad Plahotniuc, şeful Partidului Democrat, partenerul de nădejde al lui Victor Ponta şi al lui Sebastian Ghiţă. (…) La ora actuală, oligarhul, care este în mod evident şi în spatele arestării lui Vlad Filat, este omul forte care face cărţile în vederea formării noului Guvern de la Chişinău, cel care va folosi banii daţi de România. (…) Nu cumva o parte din banii noştri vor ajunge şi prin buzunarele lui Plahotniuc? Şi de acolo prin buzunarele unor prieteni din România ai lui Plahotniuc?”, a notat Ludovic Orban.

Cît va mai rezista Mafia de Stat a lui Plahotniuc… vom vedea! Cert este că încă-i puternică, dar odată cu ea sau chiar mai devreme nulitatea politică infatuată Marian Lupu se va pierde în hîrdăul imoralităţii din care s-a născut. Ca şi Plahotniuc, şi Lupu trebuie să devină un cancer extirpat cu duritate de către moldovenii atît de dispreţuiţi de către el!