MARIAN LUPU A FOST DEMIS!

Tăvălugul ordinii constituţionale s-a declanşat

Longevivul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a fost demis din funcţie cu votul regulamentar acordat de 76 de deputaţi din 79 de participanţi. Acest lucru s-a produs pe fondul unui dezmăţ anticonstituţional fără precedent în R. Moldova. În primul rînd, Curtea Constituţională (CC), a emis o hotărîre politică şi ilegală prin care a declarat drept ilegală desemnarea lui Vlad Filat în calitatea de candidat pentru funcţia de prim-ministru, precum şi îndeplinirea de către acesta a interimatului funcţiei.

Demiterea lui Lupu a fost determinată de un lanţ întreg de abuzuri patronate de către ex-preşedintele Lupu care, potrivit probelor existente, a falsificat cu bună ştiinţă alegerea procurorului general al Republicii.

Votarea demisiei lui Lupu nu a fost lipsită de tensiuni, şantaje indirecte şi chiar de ameninţări mai mult sau mai puţin voalate. Trădîndu-şi influenţa pe care o are asupra CC, deopotrivă cu Vlad Plahotniuc, Mihai Ghimpu, de la tribuna Parlamentului, a dat asigurări, „1000%”, că va sesiza această deja această compromisă instanţă, care v-a declara anticonstituţională demiterea lui Lupu. Dar CC nu are dreptul să examineze chestiuni de procedură parlamentară.

Dincolo de toate aceste frustrări, ale lui Lupu, Plahotniuc şi Ghimpu, putem vorbi despre cel mai responsabil semnal că majoritatea parlamentarilor doreşte reinstaurarea ordinii constituţionale în ţară. Pe mai departe, răspunderea pentru declanşarea alegerilor anticipate, după cum a constatat întreaga societate, aparţine oligarhului Plahotniuc şi frustrărilor lui Lupu sau Ghimpu.

Cronicar