MAREA SANSA A PRIMARULUI ION CEBAN

Poate fi primul care stîrpește un mizerabil focar de corupție

În urmă cu mai multe zile, Ion Ceban, primarul Chișinăului, și-a anunțat o inițiativă care poate fi definită drept istorică pentru Primăria pe care o conduce. Este vorba despre intenția sa de a moderniza, reconstrui Piața Centrală. Această inițiativă lovește dureros mafia care a controlat permanent această Piață. Nici un primar pînă la Ceban nu s-a atins de ea pentru că e lesne de bănuit că ”își primea dreptul” ca să închidă ochii. E clar că Ceban nu dorește să moștenească această ”tradiție” infracțională.

Piața Centrală a fost permanent una dintre cele mai oribile, infecte, corupte și rușinoase unități edilitare ale Capitalei. Orice străin ori om civilizat care intra acolo se pomenea parcă într-o lume haotică orientală, cu propriile-i legi, de acum peste o sută de ani.

Sînt greu de numărat bandiții și mafioții care au devenit milionari de pe urma Pieței Centrale din 1991 și pînă acum! Acum vreo 20 de ani, scriitorul și fostul meu prieten Nicolae Esinencu îmi spunea, din surse absolut sigure, că atunci prețul pe care îl plătea cel care dorea să devină șeful acestei Piețe era de cam 50 de mii de dolari. Atunci un dolar era circa 4,50 lei, iar salariile de circa 3-4 sute, poate și mai mici. Toți primarii, pînă la Ceban, și toți bandiții care operau în această Piață au înțeles că numai dintr-un loc infect, mizerabil, licitabil fraudulos și haotic se pot scoate ilicit milioane, zilnic, cu duiumul.

Noi și lui Chirtoacă, cînd a devenit primar, i-am cerut, în ziarul nostru, să radă de pe fața pămîntului această rușine edilitară, să construiască în locul ei un imens complex comercial modern, cu hotel, parcări subterane și supraetajate etc., deopotrivă cu desființarea și a Autogării de acolo și a tuturor piețelor adiacente improvizate. El și ”înțeleptul” său unchi, Ghimpu, au preferat, în locul europenizării acelei locații, beneficiile pecuniare provenite din mizeria de acolo. Ghimpu are în zona respectivă tocmai un întreg cartier de mici tarabe și magazine!

Sigur că inițiativa lui Ceban va fi intens sabotată. Bandele de profitori din umbră au început deja să-i stimuleze pe mărunții comercianți ca să protesteze, dorind să creeze situații lacrimogene, dramatice în care oamenii mor de foame, rămîn fără un serviciu etc. Contracararea acestor sabotaje depinde de puterea voinței lui Ceban și care se vede limpede că o are. O altă problemă inconfortabilă, anunțată de Ceban, este aceea că puțin peste două hectare din acest perimetru au fost privatizate de-a lungul timpului. Aici nu trebuie decît să se cerceteze legalitatea acestor privatizări, dar, fiind vorba despre un obiectiv de importanță majoră pentru Capitala Țării, se pot face și exproprieri în interes național.

Ceban s-a angajat într-o acțiune uriașă, fără precedent și unică, o acțiune care îi dă șansa, în caz de reușită, să intre în istoria edilitară a Capitalei ca cel mai revoluționar și vizionar primar din cîți au fost pînă la el în istoria Republicii Moldova! Voință și putere vedem că are! Rămîne să vedem cum și în cît timp va răpune voința și puterea mafioților care se opun acestei inițiative moderne și de viitor a Chișinăului!

Mihai CONŢIU