MAREA BRITANIE VA RAMINE UN ALIAT PUTERNIC AL UNIUNII EUROPENE

Marea Britanie va rămîne un aliat puternic al Uniunii Europene și după ce va ieși din blocul comunitar, a dat asigurări luni ministrul de interne britanic Amber Rudd, după ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat că Europa nu se mai poate baza pe Marea Britanie și SUA, relatează Reuters.

"În cadrul negocierilor privind ieșirea din UE, vom putea asigura Germania și alte țări europene că le vom fi un partener solid. Un partener solid pentru apărare, securitate și sperăm și pentru comerț", a subliniat ministrul britanic de interne pe postul de radio BBC.

Șefa guvernului german a afirmat duminică, în cursul unui miting la Munchen, că "epoca în care ne puteam baza pe deplin unul pe altul s-a cam încheiat" și că "europenii trebuie să-și ia destinul în mîini", dar "firește în spiritul prieteniei cu SUA, cu Marea Britanie și dacă se poate și cu alte țări, chiar și cu Rusia".

Angela Merkel a făcut aceste declarații după summitul G7 (Germania, Franța, Italia, Japonia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie) din Italia, la care președintele american Donald Trump a refuzat să sprijine Acordul de la Paris împotriva încălzirii globale, generînd o fisură în unitatea celor șapte țări cele mai bogate din lume. Cancelarul german a calificat discuțiile de vineri și sîmbătă asupra climatului "deloc satisfăcătoare".

Sursa: Agerpres