MAREA BRITANIE AMENINTA UE CU BLOCAJUL NEGOCIERILOR PE BREXIT

Ce condiţie pun britanicii

Marea Britanie va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunţă la solicitarea ca regatul să achite o notă de plată de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuţiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul şi chiar şi o înţelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna „mulţi bani", susţine Davis într-un interviu acordat Sunday Times. La rîndul său, Theresa May este de părere şi că „banii plătiţi în trecut" ar trebui puşi la socoteală în calculul final. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieşi din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri şi controverse încă de la referendum.

Marea Britanie va bloca negocierile pentru Brexit, dacă Uniunea Europeană nu renunţă la solicitarea de ca statul să achite o „notă de plată" de aproximativ 100 de miliarde de euro, a transmis secretarul pentru Brexit, David Davis. Discuţiile cu Regatul Unit vor fi, astfel, aruncate în aer, se va instala haosul şi chiar şi o înţelegere pentru achitarea unui singur miliard de lire ar însemna „mulţi bani", susţine Davis într-un interviu acordat Sunday Times. Suma pe care Marea Britanie trebuie să o achite pentru a ieşi din blocul comunitar a fost o sursă de dezbateri şi controverse încă de la referendum. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis că Marea Britanie va fi nevoită să achite în jur de 50 de miliarde de lire, în vreme ce premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a vehiculat o cifră între 40 şi 60 de miliarde de euro. Financial Times a estimat, însă, că suma ar putea exploda pînă la 100 de miliarde de euro, în vreme ce un studiu realizat de Institutul Experţilor Contabili din Anglia şi Ţara Galilor au calculat costuri de doar 5 miliarde de lire. 

Guvernul premierului Theresa May a spus că ţara îşi va îndeplini angajamentele în UE, dar a pus la îndoială modul în care oficialii de la Bruxelles au ajuns la aceste estimări preliminare. „Nu trebuie să demonstrăm că pur şi simplu putem pleca, trebuie să şi fim dispuşi, concret să părăsim UE. În aceste condiţii, dacă este necesar, vom fi puşi în această situaţie", a spus Davis. 

Acesta a adăugat că negocierile, care vor începe cel mai probabil pe 19 Iunie, vor fi „extrem de turbulente" şi că el va respinge orice model impus pentru discuţii care privesc costurile acestui divorţ, drepturile cetăţenilor Uniunii şi subiectul graniţei cu Irlanda de Nord şi că aceste teme nu vor fi tratate decît atunci cînd vor începe şi dezbaterile referitoare la viitorul comerţului. „Prima criză a negocierilor va fi pe secvenţierea acestor etape", a explicat secretarul pentru Brexit. 

Şi Theresa May a vorbit despre suma pe care Marea Britanie va fi nevoită să-o achite în urma Brexitului, spunînd, într-un interviu pentru Sunday Telegraph, că „banii plătiţi în trecut" şi investiţi în proiectele UE ar trebui să conteze la calculul final: „Există o dezbatere foarte intensă pe marginea stabilitii obligaţiilor şi drepturilor Marii Britanii. Spunem clar că vom fi foarte atenţi la ambele aspecte", a transmis May. 

După ce surse citate de cotidianul Financial Times au semnalat că Marea Britanie va trebui să achite obligaţii curente de 100 de miliarde de euro în momentul ieşirii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May a acuzat Bruxellesul că ar vrea să influenţeze rezultatul alegerilor parlamentare britanice.

În replică, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, i-a cerut Theresei May să dea dovadă de "moderaţie şi respect" pentru milioanele de oameni afectaţi de Brexit. "Negocierile oricum vor fi dure. Dacă vom începe să ne certăm înainte de iniţierea discuţiilor, vor deveni imposibile", a spus Donald Tusk, citat de site-ul cotidianului The Guardian.

Negocierile între Bruxelles şi Londra se vor concentra în primul rînd pe modalităţile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, vor fi stabilite condiţiile relaţiei bilaterale post-Brexit. Marea Britanie speră să menţină acces la piaţa comunitară după ieşirea din UE, dar Bruxellesul condiţionează acest lucru de contribuţii bugetare şi de respectarea unor principii fundamentale comunitare, inclusiv libertatea circulaţiei persoanelor, capitalului, bunurilor şi serviciilor.

Gîndul.info.ro