MAREA BRITANIE, ALARMATA: MII DE MOLDOVENI AJUNG IN UK CU PASAPOARTE ROMANESTI

Mii de imigranți din Republica Moldova s-au strecurat în Marea Britanie folosind o lacună în legislaţia cu privire la imigraţie, scrie Daily Mail.

Potrivit ultimelor date oficiale obținute de The Mail, 7.000 de moldoveni au intrat în țară în ultimii doi ani după ce au obţinut pașapoarte româneşti, scrie Daily Mail.

Potrivit publicaţiei britanice, moldovenii pot solicita actele românești datorită legăturilor istorice strînse dintre cele două țări din Europa de Est.

Ministerul britanic de Interne nu a putut să-i oprească să intre în Marea Britanie, deoarece persoanele care deţin paşapoarte româneşti au drepturi depline de a locui și a lucra oriunde în UE.

Moldova nu este membră a UE, fostul stat sovietic fiind considerată țara cea mai săracă din Europa, adaugă Daily Mail. Salariul mediu lunar este de numai 197 de lire sterline.

Datele Biroului Național de Statistică arată că 4.000 de moldoveni au intrat în Marea Britanie în 2015 - la un an după ce toate restricțiile pentru imigranţii români au fost ridicate de ministerul britanic de Interne.

Pînă anul trecut, în Marea Britanie locuiau 6.000 de moldoveni ca cetățeni români. Iar pînă în luna iunie a acestui an, alți 1.000 de moldoveni au intrat în Regatul Unit, potrivit datelor oficiale. Totodată, în Marea Britanie sînt 256.800 de români, iar majoritatea dintre aceştia au intrat după 2014.

În 2015, potrivit unor cifre făcute publivce, circa 500.000 de moldoveni obţinuseră pașapoarte românești, dintr-o populație de patru milioane de locuitori.

Conform legislației românești, un moldovean trebuie să dovedească faptul că unul dintre bunicii săi s-a născut în România, ceea ce este un lucru uşor datorită legăturilor strînse dintre țări, scrie publicaţia britanică.

„Aceasta este, desigur, o lacună în sistemul de imigrație al Uniunii Europene, care, deocamdată, afectează Marea Britanie. Vedem cum milioane de oameni pot profita de această lacună, pînă cînd vom putea pune capăt liberei circulații din UE", a declarat Andrew Green, președintele organizaţiei MigrationWatch.

Sursa: sputnik.md