MARATONUL “NISTRUL UNEŞTE MOLDOVA”

“Nistrul uneşte Moldova” este genericul unui maraton organizat pentru prima dată în Europa de Est de către Ion Lazarenco, un înotător moldovean stabilit de 16 ani în Irlanda. Sportivul a fost susţinut de mai multe autorităţi publice centrale, între care şi Ministerul Mediului din Republica Moldova.

Ion Lazarenco a decis să-şi încerce forţele în patrie şi intenţionează să parcurgă înot pe Nistru 235 de kilometri, timp de zece zile. Startul a fost dat pe 20 iunie, la Cetatea Soroca, finişul urmînd să fie pe 30 iunie, la Dubăsari.

În debutul maratonului de nataţie, sportivul a avut o întrevedere cu ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, care a menţionat că iniţiativa este valoroasă în contextul promovării imaginii ţării noastre, a sportului autohton, a carităţii şi are o conotaţie durabilă. “Acţiunea este una vizibilă şi va sensibiliza opinia publică asupra protecţiei rîului Nistru”, a subliniat Şalaru. Maratonul “Nistrul uneşte Moldova” are mai multe scopuri, printre care şi acumularea de surse băneşti pentru copii orfani şi sportivi săraci din ţară.

Ion Lazarenco şi-a propus să înoate cîte 7-8 ore pe zi, astfel încît pe 30 iunie să ajungă la Dubăsari, unde va avea loc închiderea festivă a evenimentului, în cadrul căreia vor fi premiaţi înotătorii care i se vor alătura pe traseu. Potrivit sportivului, ideea a purtat-o mai mulţi ani, dorind să ajute copiii orfani din Moldova. Totodată, prin intermediul acestei acţiuni caritabile, Lazarenco vrea să popularizeze înotul în rîndul tinerilor, dar şi să atenţioneze asupra stării Nistrului, apropiind locuitorii de pe cele două maluri.

Ministerul Mediului a pus la dispoziţie pe întreg itinerarul maratonului acvatic o escortă de bărci cu motor, care vor cerceta apele în vederea depistării plaselor lăsate de braconieri. În acelaşi timp, Agenţia “Apele Moldovei” şi Serviciul Hidrometeorologic de Stat vor informa zilnic despre cursul apei în locurile de înot, viteza de curgere şi temperatură, alte date necesare înotătorilor, inclusiv locurile cu praguri şi vîrtejuri.

Moldpres