MANIPULARE A OPINIEI PUBLICE

Conducerea ANRE continuă să trișeze cu atentatele la independența sa

După ce a fost criticată vehement și pe bună dreptate pentru scumpirea drastică, necontrolată a carburanților, inclusiv, prin materialul meu, publicat de ”Moldova Suverană”, ANRE a inserat pe site-ul ei un apel prin intermediul căruia califică aceste critici ”acțiuni sau declarații manipulatorii nefondate, care contravin legislației comunitare și cadrului legal national”. M-am simțit vizat și chiar lezat. De aceea, le cer explicații conducătorilor autorității respective. Or, dacă ei consideră că materialul publicat reprezină o manipulare a opiniei publice, atunci să vină cu dovezi justificative.

În calitate mea de consumator, eu nu pot accepta această povară enormă prin plata unor taxe exorbitante, jecmănitoare puse în cîrca consumatorilor de energie electrică, gaze naturale, produse petroliere, energie termică și apă potabilă.

Mă refer în mod concret la faptul reprobabil de creștere a mărimii plăţilor regulatorii stabilită de ANRE pentru anul 2021 cu pînă la 0,3 procente (cu excepția sectorului apă, creșterea fiind stabilită în mărime de 0,2 procente).

Astfel, la energia electrică, mărimea plăților regulatorii a fost determinată din venitul de vînzări al titularului de licenţă pentru producerea energiei electrice, al titularului de licenţă pentru operarea pieţei energiei electrice, al titularului de licenţă pentru transportul energiei electrice, al titularului de licenţă pentru conducerea centralizată a sistemului electroenergetic, al titularului de licenţă pentru distribuţia energiei electrice, precum şi al titularului de licenţă pentru furnizarea energiei electrice.

La gazele naturale, creșterea proporției plăților respective a fost făcută din contul venitului de vînzări al titularului de licenţă pentru producerea gazelor naturale, al titularului de licenţă pentru transportul gazelor naturale, al titularului de licenţă pentru distribuţia gazelor naturale, al titularului de licenţă pentru stocarea gazelor naturale, al titularului de licenţă pentru furnizarea gazelor naturale, precum şi al titularului de licenţă pentru furnizarea gazelor naturale comprimate pentru vehicule la staţiile de alimentare.

În timp ce la energia termică, din venitul de vînzări al titularului de licenţă pentru producerea energiei termice, al titularului de licenţă pentru distribuţia energiei termice, precum şi al titularului de licenţă pentru furnizarea energiei termice, iar la produsele petroliere pornind de la volumul produselor petroliere principale și al gazelor lichefiate importate.

Mărimea plăților regulatorii pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare va crește din venitul titularului de licență, obținut din furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare.

Urmare a acestor majorări a plăților regulatorii cei de la ANRE își vor consolida confortul în posturile pe care le dețin, beneficiind de salarii exagerate și alte privilegii. Prin hotărârea ANRE nr.440 din 20.11. 2020 a fost aprobat bugetul Agenției pentru anul 2021, care prevede venituri de 85 175,93 mii de lei, iar cheltuieli 85 175,93 mii de lei! Pentru comparație, pentru anul 2020, bugetul la nivel de venituri constituia 71 351,00 mii de lei, iar la nivel de cheltuieli suma de 105 803,58 mii de lei, cu un deficit de 34 452,58 mii de lei, care a fost acoperit parțial din soldul mijloacelor acumulate în anul 2019. Însă, în 2020 mărimea plăților regulatorii constituia 0,2 la sută, dar nu 0,3 procente. Și asta în condițiile crizei grele pe care o traversăm, cînd consumatorii se confruntă cu dificultăți la achitarea facturilor.

În mod real, prin achitarea facturilor, doar consumatorii vor suporta consecințele acestor majorării, ci nu întreprinderile energetice care transferă trimestrial plățile respective pe conturile Agenției. Tocmai din aceste considerente, întreprinderile energetice nici nu contestă deciziile respective ale ANRE privind creșterea plăților regulatorii. De aceea, cred că independența trebuie asigurată în raport cu întreprinderile reglementate, ci nu prin jecmanirea consumatorilor, prin utilizarea unor mijloace ieftine de manipulare.

Cu certitudine, conducătorii de la ANRE se află pe altă planetă. Or, drepturile de care beneficiază la formarea bugetului nu au nimic în comun cu independența lor. Din contra, folosindu-le excesiv, distorsionat, va fi afectată în mod grav imaginea instituției, la fel și credibilitatea consumatorilor față de această autoritate.

Sunt regretabile referirile la ”realizările obținute” și aprecierile date de Secretariatul Comunității Energetice și alte organisme internaționale. Cred că nu sunt la locul lor. Deoarece, realizările ANRE sunt percepute de populația țării noastre după prețurile la produsele petroliere și alte resuse energetice. Iar misiunea Secretariatului Comunității Energetice nu constă în asigurarea unei astfel de independențe a ANRE.

Vlad LOGHIN