Manifestatii la nivel mondial pentru constientizarea schimbarilor climatice, inainte de summitul COP 24

Militanţi ecologişti din toate părţile lumii au ieşit, Sîmbătă, în stradă solicitînd autorităţilor să ia măsuri urgente şi concrete împotriva fenomenului încălzirii globale, înainte de summitul COP 24 pe probleme de mediu ce va avea loc la Katowice în Polonia, informează AFP De la Melbourne la Manila, trecînd prin Bangkok, unde se desfăşoară un congres pe probleme de mediu în pregătirea COP24, manifestaţiile militanţilor ecologişti au început în Asia şi se extind spre Europa, de la Paris la Bruxelles şi pînă în SUA. Această iniţiativă, denumită „Rise for climate” (mobilizare pentru climă n.r.) este organizată în numeroase ţări. Mobilizarea în zona Asiei a fost însă slabă în cursul dimineţii de Sîmbătă

La Manila au ieşit în stradă aproximativ 800 de manifestanţi împotriva încălzirii globale. Unul dintre ei, îmbrăcat într-un costum de dinozaur, ţinea o pancartă pe care scria „Go Fossil-free” (încetaţi să folosiţi combustibilii fosili n.r.). Punctul culminant al acestei zile de proteste împotriva încălzirii globale urmează să fie o manifestaţie organizată la San Francisco, unde începînd cu 12 Septembrie va avea loc Summitul Internaţional al Oraşelor şi Afacerilor pentru Climă – eveniment organizat de guvernatorul Californiei în răspuns la politica anti-ecologistă a Administraţiei Trump.

La Bangkok, aproape 200 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediul regional al ONU. Unii dintre ei au denunţat retragerea SUA din Acordul pentru Climă de la Paris. „SUA sunt o parte importantă a problemei încălzirii globale şi din această cauză sunt obligate să fie şi o parte a soluţiei”, conform manifestanţilor.

De la Manila la Bangkok, manifestanţii au solicitat şi închiderea tuturor centralelor energetice pe cărbune. Capitala Thailandei s-a confruntat la începutul acestui an cu un vîrf de poluare similar celor înregistrate la Beijing sau New Delhi. Mai mulţi pescari thailandezi au protestat împotriva încălzirii climatice şi efectelor pe care acest fenomen îl are asupra ecosistemului marin, aducînd în faţa sediului ONU crabi şi creveţi. „Am venit aici pentru a solicita Guvernului să se ocupe de problema eroziunii zonelor de coastă”, susţine unul dintre pescari, citat de AFP. Pădurea de mangrove în care pescuieşte crabi este grav afectată de fenomenul eroziunii. În Australia, un vapor purtînd însemnele acţiunii „Rise for climate”, a navigat în portul Sydney, iar sute de manifestanţi au solicitat Guvernului australian să „elimine cărbunii din politică”.