MANEVRE ÎN TRANSNISTRIA PENTRU ORGANIZAREA APĂRĂRII FRONTIEREI

În Transnistria au început Joi o serie de aplicații pe o perioadă de patru zile, în cadrul cărora vor fi simulate acțiuni destinate apărării frontierei, la care iau parte și rezerviști, informează ITAR-TASS.

„Acesta este un eveniment planificat dinainte. Astfel de exerciții au loc anual și reprezintă un fel de verificare a gradului de pregătire la nivelul organelor de conducere (a forțelor militare). Se schimbă doar tema și direcția”, a declarat așa-numitul ministru al apărării din Transnistria, general-maiorul Aleksandr Lukianenko.

Potrivit acestuia, formațiuni din cadrul unei unități au fost ridicate în regim de alarmă și au sosit în zona desfășurării manevrelor. Acestea vor aprofunda tacticile luptei defensive în condițiile unui contact direct cu inamicul.

Așa-numitul președinte al Transnistriei, Evgheni Șevciuk, a acuzat anterior autoritățile Ucrainei și Republicii Moldova de escaladarea tensiunilor în jurul republicii nerecunoscute. „Forțele noastre de securitate sunt gata să respingă orice agresiune militară, dar noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni”, a menționat el.

Kievul a acuzat, la rîndul său, Transnistria de pregătirea unor grupuri subversive și activități de spionaj pe teritoriul Ucrainei. La sfîrșitul lunii Iulie, Serviciul pentru frontiera de stat al Ucrainei a început să sape un șanț antitanc pe întreaga distanță a tronsonului transnistrean al graniței cu Republica Moldova de 450 de km, prevăzut să aibă o adîncime de 3,5 metri. Autoritățile ucrainene au explicat necesitatea acestei tranșee prin împiedicarea eventualului trafic de arme și contrabandei cu mărfuri.

Serviciile speciale transnistrene au avertizat că dispun de date operative potrivit cărora Ucraina ar pregăti acțiuni subversive la granița cu Transnistria, unde staționează un contingent rus de menținere a păcii.