MANDAT DE AREST PE NUMELE LUI VEACESLAV PLATON, PENTRU CA AR FI PREJUDICIAT BEM-UL

În urma perchezițiilor efectuate la mai multe bănci în dimineața acestei zile, a fost emis un mandat de arest pe numele lui Veaceslav Platon.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Moraru susține că în urma perchezițiilor efectuate în dimineața acestei zile la mai multe bănci, au fost arestate două persoane. De asemeni, a fost emis un mandat de arest pe 30 de zile pe numele lui Veaceslav Platon.

„Procuratura Anticorupție împreună cu angajații CNA au efectuat anumite percheziții și ridicări în legătură cu investigarea banilor din cadrul Băncii de Economii. Procurorii au descins la cinci agenți economici și la Victoriabank, Moldincondbank, Moldova Agroindbank și Compania de Asigurări ASITO.

Efectuarea acestor acțiuni a fost necesară pentru a stabili legătura lui Veaceslav Platon cu delapidarea banilor din Banca de Economii. S-a stabilit o legătură dintre investigarea extinsă a furtului miliardului și tranzitarea într-o bancă din Republica Moldova a banilor dintr-o altă țară, în baza ordonanțelor judecătorești. Aceste acțiuni au fost concertate de aceeași persoană. Faptul respectiv este demonstrat de actele, mijloacele materiale de probă care au fost ridicate în această dimineață din locațiile de care am vorbit.

La moment au fost reținute persoane, care au fost factori de decizie în cadrul unei bănci comerciale. De asemeni, mai sînt citate alte două persoane din cadrul băncii comerciale. Urmează să fie identificate două persoane care erau administratori a unor agenți economici care au obținut credite frauduloase.

Un grup de persoane juridice administrate de persoane fizice interpuse, la comanda unei persoane fizice au obținut credite neperformante. Acestea au fost stinse prin creditele obținute de la Banca de Economii. Persoana în cauză este Veaceslav Platon, dar vreau să menționează despre principiul prezumției nevinovăției.

Lui Veaceslav Platon i-a fost înaintată învinuirea în contumacie și eliberat un mandat de arest pe un termen de 30 de zile.

Sînt mai multe credite obținute de 5 persoane juridice, era vorba de 3 credite, în total. Perioada obținerii banilor din BEM este noiembrie 2014. Creditele au fost contractate începînd cu 2011”, a declarat procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Moraru în cadrul unui briefing.

Sursa: agora.md