Mamaia vs. Ibiza. „Manelisti care racneau incontinuu, duhori pestilentiale pe plaje si preturi cum n-am vazut nici la Miami”

Litoralul românesc continuă să-i dezamăgească pe turişti, iar mizeria, preţurile mari şi serviciile de proastă calitate îi fac pe aceştia să-şi promită că nu vor mai călca pe plajele Mării Negre.

Dan Voicu are 37 de ani, este medic în Germania, la Dortmund, dar vine an de an în România, pentru a-şi vizita rudele şi prietenii. Anul acesta, spune el, a făcut o greşeală pe care nu o mai făcuse din studenţie: a decis să-şi petreacă o săptămînă pe litoralul românesc, la Mamaia, după o vacanţă petrecută în luna Iulie la Ibiza. Preţurile mari l-au uimit încă de cînd a pus piciorul în staţiune.

„Ce preţuri am văzut în Mamaia nu am văzut nici la Miami, şi nu exagerez! Se spune că România e o ţară săracă, dar atunci cum de sunt pline plajele de oameni, chiar şi pe timpul pandemiei, cînd teoretic e deja criză?”, se întreabă medicul. Timp de o săptămînă, cît s-a aflat pe litoralul românesc, nu s-a putut odihni din cauza gălăgiei. Toată staţiunea, spune el, s-a transformat într-un club uriaş, cu muzică dată tare 24 de ore din 24. Aglomeraţia, mirosurile pestilenţiale şi mizeria de plajă i-au lăsat un gust amar.   

Coji de seminţe, coceni de porumb şi manele, tîrziu în noapte

„Nopţile nu ne-am putut odihni absolut deloc. Maneliştii urlau încontinuu în apropierea hotelului, erau morţi de beţi şi se mai şi luau la bătaie, iar muzica stătea să spargă boxele la 4-5 dimineaţa. Erau tineri cu tenul măsliniu, care conduceau bolizi de lux, dar ascultau manele şi scuipau seminţe cînd se opreau să discute.

La 8-9 mergeam pe plajă, dar ne întîmpinau de departe mirosuri oribile, de la algele necurăţate, probabil. În plus, pe nisip călcai mereu peste coji de seminţe sau de-a dreptul peste coceni de porumb”, mai spune Voicu. Deşi serviciile au fost sub orice critică, preţurile rivalizează, ba chiar le depăşesc pe cele din staţiuni de renume precum Miami sau Saint Tropez.

„Despre preţuri ce să mai spun? Hoţie curată.... Ei cred că dacă omul are bani, vine să-i arunce. Mîncare cu gust dubios la preţuri mari, plaje scumpe, totul scump. E mai scump decît la Miami, în SUA, sau la Saint Tropez în Franţa! Şi alea chiar sunt staţiuni de lux! De fapt, Mamaia e mult mai scumpă decît Ibiza, ca să compar cu o staţiune poate mai cunoscută de români şi unde am fost de curînd. E mai scumpă cu cel puţin 30 % decît Ibiza”, a mai spus românul.

Medicul a încercat să găsească şi o explicaţie pentru preţurile imense de pe litoralul românesc, dar şi pentru faptul că oamenii se înghesuie în continuare acolo, deşi serviciile sunt proaste.

„Prima dată m-am gîndit că oamenii sunt speriaţi de pandemie şi s-au înghesuit la Mamaia, dar toţi cei cu care am vorbit mi-au spus că staţiunea e plină an de an. Fie oamenii ăştia nu cunosc valoarea banului, probabil că unii dintre ei îl cîştigă prea uşor şi fără să muncească, fie sunt masochişti şi le place să fie batjocoriţi pe banii lor. Şi nu-i înţeleg nici pe patroni, care în loc să vină cu preţuri şi cu servicii decente, trag pielea de pe turist. În altă ţară, 100% că un turist astfel batjocorit n-ar mai călca niciodată acolo, dar se pare că noi suntem o excepţie”, a mai afirmat Voicu.  

Mai ieftin la Ibiza

Cu doar două săptămîni înainte, medicul petrecuse un sejur la Ibiza. Obişnuit cu cea mai cunoscută dintre Insulele Baleare, el a remarcat diferenţele faţă de Mamaia.

„Deşi Ibiza este locul unde se adună tineri din toată lumea, nu urlă pe străzi şi în preajma hotelurilor grupuri de manelişti beţi, iar staţiunea este curată, aş spune aproape impecabilă. Iar de plaje şi de apa mării ce să mai zic? Fără alge, fără mizerii, fără duhoare. Se vede diferenţa dintre un turism bine făcut, nu pentru a-i jecmăni pe oameni, ci pentru a-i face să se simtă bine şi să revină şi în anii următori. Iar preţurile sunt, în unele cazuri, chiar aproape la jumătate faţă de cele practicate în Mamaia. De fapt, litoralul românesc nu se poate compara nici măcar cu cel bulgăresc, aşa că între Ibiza şi Mamaia nu există niciun termen de comparaţie”, a încheiat medicul. (Adevărul.ro)