MALAEZIA ESTE PREGATITA SA PRIMEASCA REFUGIATI ROHINGYA CARE FUG DE VIOLENTELE DIN MYANMAR

Autoritățile malaeziene au anunțat vineri că nu îi va întoarce din drum pe musulmanii Rohingya care fug de violențele din Myanmar și că doresc să le ofere adăpost temporar, relatează Reuters.

Militanții Rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliție și o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat și o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puțin 400 de morți și exodul a peste 160.000 de persoane către țara vecină Bangladesh.

Directorul Agenției malaeziene pentru siguranță maritimă, Zulkifli Abu Bakar, a declarat că este foarte probabil ca în următoarele luni să ajungă în Malaezia tot mai multe ambarcațiuni cu refugiați Rohingya.

Țară cu populație majoritar musulmană, Malaezia îi va adăposti probabil pe refugiații Rohingya în centre de detenție, unde sînt ținuți cetățenii străini fără documente, a explicat Zulkifli Abu Bakar. Malaezia nu a semnat Convenția ONU privind refugiații și îi tratează pe refugiați drept imigranți ilegali.

În Malaezia sînt înregistrați, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, circa 59.000 de refugiați Rohingya, deși datele neoficiale indică un număr aproape dublu.

De asemenea, Thailanda a anunțat că se pregătește să primească refugiați veniți din Myanmar.

Cel puțin un milion de etnici Rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului și de mai multe decenii fac obiectul persecuțiilor, inclusiv al restricțiilor asupra libertății de mișcare. Armata birmaneză a anunțat că desfășoară operațiuni contra 'teroriștilor extremiști' pentru a-i proteja pe civili.

Sursa: Agerpres