Majoritatea scotienilor cer independenta fata de UK

Majoritatea scoţienilor doresc independenţa faţă de Regatul Unit, arată un sondaj efectuat de YouGov pentru ziarul Times. Rezultatele preluate Miercuri de Reuters arată că 53% din locuitorii Scoţiei ar vota pentru independenţă la un eventual nou referendum, faţă de 51% în Ianuarie, transmite și agerpres.

Sprijinul pentru naţionaliştii scoţieni a crescut datorită imaginii pozitive despre modul în care au gestionat epidemia de coronavirus. Procentajul opiniilor favorabile independenţei este în prezent cel mai ridicat înregistrat vreodată de YouGov.

După ce scoţienii au respins independenţa în proporţie de 55% la referendumul din 2014, şi alte sondaje au arătat că între timp opinia majoritară s-a schimbat. Partidul Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare la Edinburgh, insistă că are dreptul să ceară un nou vot popular, însă premierul Regatului Unit, Boris Johnson, susţine că referendumul din 2014 a fost decisiv şi trebuie respectat.

Sondajul citat sugerează de asemenea că SNP este pe cale să obţină o majoritate fără precedent în Parlamentul Scoţiei la alegerile de anul viitor. Ar putea urma o confruntare constituţională cu Londra, apreciază Reuters.

Mare parte din opiniile separatiste par legate de divergenţele între conducerea Scoţiei şi cea a Regatului Unit în general. Circa 72% din cei care au răspuns o apreciază pe Nicola Sturgeon, lidera SNP şi prim-ministru al Guvernului scoţian, în schimb nivelul de aprobare pentru Johnson este de doar 20%.

YouGov mai arată că 52% din alegători consideră că Scoţia se îndreaptă într-o direcţie bună – cu 20 de puncte procentuale mai mulţi decît cu un an în urmă.

Guvernul condus de Sturgeon, care răspunde de politica de sănătate, a avut o abordare mai prudentă decît cel de la Londra în privinţa epidemiei de coronavirus. În Scoţia – unde trăieşte 10% din populaţia Regatului Unit – nu s-a mai înregistrat nici un deces de COVID-19 de la jumătatea lui Iulie. Regatul Unit, care utilizează o metodologie mai largă pentru înregistrarea deceselor, a raportat în acelaşi interval 1.362 de morţi.

Sondajul YouGov a fost efectuat în perioada 6-10 August pe un eşantion de 1.142 de adulţi.