MAJORITATEA GRUPURILOR PARLAMENTARE S-AU DECLARAT DISPUSE SĂ NEGOCIEZE ÎNVESTIREA UNUI NOU GUVERN

Majoritatea grupurilor parlamentare s-au declarat dispuse să negocieze învestirea unui nou Guvern. Poziţiile au fost exprimate pentru Moldpres după ce şeful statului Nicolae Timofti a anunţat că l-a desemnat pe Iurie Leancă în calitate de candidat la funcţia de Premier.

Adrian Candu, deputat PD a declarat pentru agenţie că democraţii vor discuta cu colegii din PLDM, deşi "nu cred în sinceritatea acestora". „Înainte de a începe discuţiile vom dori să obţinem răspunsuri la cîteva întrebări”, a spus Candu.

„Poziţia PL rămîne neschimbată. Rămînem adepţi ai integrării europene şi sîntem dispuşi să participăm la o guvernare democratică”, a spus Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al PL. Acesta a mai adăugat că liberalii sînt dispuşi să participe la negocieri, dacă vor fi invitaţi.

Solicitat de Moldpres, Ion Hadîrcă, a afirmat că deputaţii din grupul reformator al PL vor participa la negocierile privind crearea unui nou Guvern. Aceeaşi poziţie a fost expusă şi de deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu. „Dacă nu este un joc politic pentru declanşarea alegerilor anticipate, atunci sînt gata să particip la discuţii. Am şi o listă de condiţii pe care le voi înainta”, a comunicat deputatul.

Iurie Muntean, deputat PCRM a spus că formaţiunea din care face parte se va expune mai tîrziu pe marginea acestei situaţii. Deputatul Igor Dodon, lider al PSRM, a fost mai categoric în declaraţii. „Nu vedem sensul de a participa la negocieri”, a spus acesta.

Şeful statului Nicoale Timofti a semnat, pe 15 mai, decretul privind desemnarea lui Iurie Leancă drept candidat la funcţia de Premier. Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a componenţei Guvernului.

Moldpres