MAJORITATEA EUROPENILOR ISI DORESC O AMELIORARE A RELATIILOR CU RUSIA

Un sondaj realizat recent în cîteva țări UE arată că majoritatea europenilor își doresc o normalizare a relațiilor cu Rusia, în pofida faptului că elitele politice promovează politici contrare acestor aspirații.

În pofida deciziilor luate în cancelariile europene, majoritatea absolută a cetățenilor din Marea Britanie, Germania, Polonia și Franța își doresc o normalizare a relațiilor cu Rusia, potrivit unui sondaj realizat în cadrul proiectului Sputnik.Opinii.

În RFG, 87 la sută dintre cetățeni s-au pronunțat pentru normalizarea în cel mai scurt timp a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia. De menționat că adepții unor viziuni de stînga sunt în proporție mai mare decît cei de dreapta pentru îmbunătățirea acestor relații.

În Franța, pentru consolidarea cooperării între Moscova și Bruxelles s-au pronunțat 79% procente dintre respondenți.

Speră într-o ameliorare a relațiilor și 68% dintre britanici, cei mai mulți adepți ai acestei idei fiind printre liberal-democrați.

De asemenea, 85 la sută dintre cetățenii Poloniei susțin parteneriatul cu Rusia, în temei, adepții stîngii și centriștii.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 - 27 septembrie 2017 de compania Ifop. Au fost intervievați 3.228 de respondenți, cu vîrsta de peste 18 ani. Eșantionul reprezintă populația pe criterii de gen, vîrstă, geografie. Eroarea maximă în totalul pe țară constituie 3,1%, cu o probabilitate de încredere de 95%.

Sursa: sputnik.md