MAIA SANDU CHEAMA LA CONSULTARI FRACTIUNILE PARLAMENTARE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a decis să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu invită fracțiunile parlamentare la consultări. Informația a apărut pe site-ul Președinției la scurt timp după întîlnirea președintelui cu premierul demisionar Ion Chicu, care a anunțat că va asigura interimatul funcției doar pînă la 31 decembrie. Tot pînă în 31 decembrie 2020 interimatul funcției de Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministru al Finanțelor și Ministru al Economiei și Infrastructurii va fi asigurat de miniștrii actuali, respectiv Doamna Viorica Dumbrăveanu, Domnul Serghei Pușcuța și Domnul Anatol Usatîi. Ceilalți colegi miniștri vor continua activitatea mai departe, asta însemnînd după anul nou.

Astfel, de luni, 28 decembrie fracțiunile vor primi invitații pentru consultări cu președintele privind acțiunile de mai departe. Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: sputnik.md