Maia Sandu, candidatul care convine regimului

Autor: Bogdan Ţîrdea

Astăzi tot mai mulţi politologi acuză ba pe un candidat, ba pe altul de legături cu guvernarea şi, în special, cu Plahotniuc. Totuşi, apare o întrebare firească: să fie chiar păpuşarul atît de naiv încît să înainteze candidat o persoană despre care toată lumea ştie că e omul său? Mai mult decît atît, să-l acuzi de legături cu tine folosind în acest scop proprii lacheii? Ar fi mult mai raţional ca un candidat din partea guvernării să fie o persoană care ar fi cel mai puţin bănuită de legături cu el şi cu păpuşarul.

Sandu şi păpuşarul

În acest context trezeşte interes candidatura Maiei Sandu. Indiscutabil, ea a fost înaintată de Filat. Şi deja nu este pentru nimeni secret faptul că în spatele său se conturează Departamentul de Stat. Acel Departament de Stat, care a binecuvîntat şi guvernarea lui Vlad Plahotniuc prin intermediul Victoriei Nuland. Anume existenţa unui stăpîn comun le impune involuntar şi lui Sandu, şi păpuşarului un comportament comun şi chiar interese comune.

Ia să ne spuneţi: aţi auzit din partea domniei sale măcar o dată să-l critice pe oligarh? Vorbeşte ea despre principalul beneficiar al furtului miliardului, face careva revelaţii despre furtul miliardului prezentînd nume, conturi etc? A promis să insiste pe organizarea alegerilor anticipate în caz că vine la putere? Aţi văzut-o la mitingurile împotriva guvernării alături de PSRM, PN, DA? A desecretizat vreo schemă de corupţie a guvernării, aşa cum a făcut PSRM sau Platforma DA? Şi, totuşi, dînsa a stat în Guvern şi nu poate să nu ştie situaţia din interior. Poate vi s-a părut că a promis să-i pună la închisoare pe hoţii din Alianţă? Totuşi, aici lucrurile par a urma cursul logic: dacă va declara una ca asta, va trebui să înceapă cu sine însăşi. Cînd ea era ministru, ţara a pierdut miliardul, aeroportul, BEM şi cîteva sute de şcoli. Năstase, Dodon şi Ciubaşenco au promis că nu-l vor desemna pe păpuşar prim-ministru. Totuşi, Maia Sandu a evitat să facă astfel de declaraţii. O doamnă foarte prudentă, n-ai ce-i spune. Clar lucru: să-l critici pe păpuşar înseamnă să critici Departamentul de Stat, care l-a sprijinit pe păpuşar. Şi viceversa. Interesant e şi faptul că păpuşarul o evită respectuos pe Maia Sandu. Ea îi răspunde prin aceeaşi monedă.

În serviciu reciproc

Chiar şi cu ochiul liber este evidentă legătura invizibilă dintre Sandu şi păpuşar, o legătură care îi uneşte ca pe nişte gemeni siamezi. Şi acest fir de legătură este Departamentul de Stat al SUA. Ministerul Justiţiei controlat de păpuşar a înregistrat partidul lui Sandu practic a doua zi după constituire. Înregistrarea Platformei a durat vreo două luni. Toate sondajele organizate de NDI, IRI şi casele de sondaje ale păpuşarului îi umflă ratingul pînă-n nori. Bloggerii păpuşarului o laudă pe Maia Sandu, turnînd zoi pe Năstase. Ideea centrală este simplă ca bună ziua: Năstase a înşelat-o pe Sandu, ea nu trebuie să se lege cu reprezentanţii oligarhilor şi a structurilor mafiote! Şi lacheii oligarhului, şi Sandu atacă în sincron opoziţia.

Lacheii spun că Dodon este cu păpuşarul, acelaşi lucru îl spune şi Sandu. Lacheii coordonatorului spun că Năstase are legături cu oligarhii şi Sandu spune că a pierdut încrederea faţă de liderul Platformei. Veţi fi uimiţi, dar anume Maia Sandu, la 8 Septembrie, a refuzat să participe la Forumul Civic atît de detestat de păpuşar. Pretextul a fost cît se poate de impertinent – chipurile la el participă „Partidul Nostru” şi Usatîi! De fapt, ea a înmormîntat Forumul, care a fost o platformă a opoziţiei şi a societăţii civile împotriva guvernării.

Zilele acestea, spre bucuria păpuşarului, Sandu a făcut nişte declaraţii dure la adresa Jurnal TV (post de televiziune care-l critică vehement pe Plahotniuc), spunînd că este o televiziune subiectivă, de aceea nu va veni acolo pentru dezbateri! Totuşi, între ea şi Platforma DA era o înţelegere despre alianţă! Şi acum cel mai recent exemplu: vreo două zile în urmă, această doamnă a refuzat să organizeze un staff electoral comun cu Platforma DA, cu toate că anterior au fost încheiate acorduri privind înaintarea unui candidat unic între partidul său şi Platformă.

Acordul lupului

Nu putem spune că păpuşarul se topeşte de bucurie cînd o vede pe Maia Sandu. Încă în Vara anului 2015, el se opunea numirii acesteia în postul de prim-ministru. Nici Sandu nu are mare dragoste faţă de păpuşar. Dar candidatura sa este promovată de Departamentul de Stat. FBI a pornit o anchetă penală privind furtul miliardului. În cazul în care Maia Sandu va eşua la alegeri, FBI l-ar putea bănui pe oligarh de furtul miliardului. Dacă nu, nu poţi cere răspundere unde nu există faptă.

Probabil, aici este cazul „acordului lupului”: păpuşarul o ajută pe Sandu să se facă preşedinte de ţară, iar ea îl face pe el prim-ministru. Sau nu-l împiedică să se facă prim-ministru.

Suntem convinşi: chiar dacă între aceşti doi domni nu e o înţelegere, ei au un singur stăpîn, deci au un scop şi fac acelaşi joc. În principiu, păpuşarul înţelege că Sandu este pentru el un candidat ideal pentru funcţia de Preşedinte. Spre deosebire de alţi candidaţi, ea a votat pentru alocarea celor 13 miliarde de lei băncilor lui Şor, deci este şantajabilă. Dacă admitem că Preşedinte devine Dodon, Năstase sau un oricare alt candidat din partea opoziţiei, este improbabil ca aceştia să-l desemneze pe păpuşar drept prim-ministru, vor insista pe alegeri parlamentare anticipate şi chiar vor scoate oamenii în stradă.

Este puţin probabil ca Sandu să procedeze astfel. Departamentul de Stat îi va spune că este nevoie de stabilitate şi ea va păstra stabilitatea în frunte cu păpuşarul. Şi dacă liderii PSRM, DA, PN dispun de structuri de partid solide, care îi mobilizează uşor pe oameni pentru proteste, Sandu pur şi simplu nu are partid, oameni, presă, echipă.

Ea va fi un Timofti în fustă.

Iată de ce jocul păpuşarului este de o simplitate primitivă: pe flancul stîng el îl discreditează pe Dodon pentru a-l promova pe Lupu, pe cel drept îl distruge pe Năstase pentru a o promova pe Sandu.

Va învinge Lupu – excelent, va învinge Sandu – tot nu e rău!