MAIA SANDU ATACA CSP: SISTEMUL TREBUIE CURATAT DIN EXTERIOR

Maia Sandu critică activitatea Consiliului Superior al Procurorilor și cere de urgență crearea unui birou de combatere a corupției. Declarația a fost făcută după ce instituția a anunțat astăzi concurs pentru funcția de procuror general.

Premierul Maia Sandu este nemulțumită de decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a iniția concursul pentru desemnarea noului procuror general, „ignorînd inițiativele și demersurile Guvernului de a schimba modalitatea de alegere a acestuia”. În cadrul unui briefing de presă, prim-ministrul a declarat că decizia Consiliului este o sfidare a așteptărilor cetățenilor.

„Au lansat acest concurs chiar dacă există, atît un proiect de lege votat în primă lectură de Parlament, prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cît și mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a Procuraturii”, a subliniat premierul.

Maia Sandu a mai spus că „acest Consiliu a arătat de nenumărate ori că se crede mai presus decît orice lege și mai presus decît interesul național”, tocmai de aceea „Guvernul se va implica mult mai serios”.

În context, în ședința de săptămîna viitoare, Cabinetul de Miniștri va decide asupra creării de urgență a Biroului de combatere a corupției și reformă a justiției pe lîngă prim-ministrul Republicii Moldova. Din componența acestuia vor face parte reprezentanți ai societății civile, experți internaționali, conducători ai instituțiilor responsabile de domeniul justiției și Anticorupție.

Maia Sandu a mai spus că executivul răspunde în fața cetățenilor și își asumă responsabilitățile, de aceea „Guvernul va avea un cuvînt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea unui nou procuror general”.

În replică, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a declarat că CSP s-a condus la luarea acestei decizii de normele legale și legislația în vigoare.

Sursa: sputnik.md