MAIA SANDU A FACUT BILANTUL VIZITEI LA BRUXELLES

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut astăzi un briefing în care a făcut totalurile vizitei sale la Bruxelles. Ea a precizat că ”țara noastră are o deschidere enormă în UE”.

Maia Sandu a precizat că în zilele de 18-19 ianuarie la Bruxelles a avut peste 10 întîlniri cu reprezentanți de top ai UE. “Am discutat cu înalți demnitari ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai Consiliului European. Am avut o întrevedere cu procurorul Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi. În UE există un potențial enorm ca să fim ajutați, un potențial ratat în ultimii ani de fosta conducere a R. Moldova. UE vrea să ne ajute, să sprijine dezvoltarea R. Moldova, dar are nevoie de parteneri de încredere aici. Este nevoie de o guvernare stabilă. Cînd acest lucru se va întîmpla, toate fondurile vor fi deblocate”, a opinat Sandu.

Ea a adăugat că actuala criză poate fi depășită doar prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate „Alegerile anticipate trebuie să se întîmple cît mai curînd”, a spus Sandu.

Șeful statului a menționat că, în următoarele luni, UE ar putea decide asupra cadrului de sprijin bilateral pentru următorii șapte ani, dar și asupra asistenței pe care ar putea să o obțină țara noastră în cadrul Parteneriatului Estic. ”Chiar și în lipsa unui Guvern cu drepturi depline, am demarat discuțiile pentru asistența pe termen mediu. Am menționat că ne dorim asistență în special pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru proiecte de infrastructură și pentru asigurarea energetică a țării. Am cerut suport și pentru sectorul agricol”, a specificat Sandu.

Președintele a comunicat că a obținut promisiunea partenerilor europeni de a găsi soluții rapide pentru ca vaccinul anti-COVID să ajungă cît mai repede în Republica Moldova și a obținut confirmarea că 21,4 de milioane de euro din Programul de sprijin al reformei poliției vor fi alocate în curînd.

Sursa: Moldpres