MAI PUTIN GLUTEN, MAI MULTE INFARCTE?

Un studiu publicat de o echipă de cercetători americani dezvăluie că riscul de infarct e legat de dieta fără gluten, dacă nu este însoţită de suficiente fibre.

Activitatea acestor cercetători arată că o dietă fără gluten nu reduce riscurile cardiovasculare. şi, în unele cazuri, s-ar putea chiar să crească acest risc. Studiul a durat 26 de ani şi a implicat mai mult de 100.000 de persoane fără antecedente cardiace. Pe parcursul acestui studiu de lungă durată, 2.431 de femei şi 4.098 bărbaţi au dezvoltat o afecţiune a inimii. Toţi subiecţii au fost rugaţi să completeze chestionare cu privire la obiceiurile lor alimentare. Analiza rezultatelor nu a arătat nicio legătură între consumul de gluten şi infarct. Dar un risc indirect există.

„Renunţarea la consumul gluten poate duce la un consum mai mic de cereale integrale, alimente cunoscute că protejează sistemul cardiovascular”, spune prof. Christophe Cellier, şef departament endoscopie la Spitalul George Pompidou. Este posibil ca, prin dieta fără gluten, să se consume mai puţine fibre.

Fibrele ar putea fi un protector al sistemului cardiovascular. Cei care mănîncă fără gluten, ar trebui să consume fibre din orez brun, fructe şi legume bogate în fibre.

Pentru aproape 1% dintre francezi, intoleranţa la gluten sau boala celiacă este un handicap real. Ei se abţin să mănînce grîu, secară şi orz, precum şi alimente procesate, deoarece cînd se consumă gluten, chiar şi foarte puţin, cei cu intoleranţă sînt expuşi la anemie, în plus faţă de atrofia intestinului.

În ultimii ani, tot mai mulţi oameni fără intoleranţă la gluten trec pe dieta fără gluten. Dar, uneori, constată că dieta fără gluten le provoacă disconfort digestiv, oboseală şi chiar durere. Glutenul nu este rău în sine. Dar, conform studiului, „un zvon atribuie glutenului efecte nocive asupra oricărui organism”.

Un studiu realizat de cercetătorii italieni de la Università degli Studi, în 2015, arată că diagnosticarea bolii celiace este complexă, fiind necesară o combinaţie de teste serologice şi histologice. Sensibilitatea la gluten nonceliacă e chiar şi mai dificil de detectat. Aceste trei boli au o prevalenţă de aproximativ 5%.

Cercetătorii au cuantificat aportul de gluten. Este un fapt dovedit, unele alimente etichetate ca fiind fără gluten sînt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Dar prof. Christophe Cellier relativizează concluzia acestui studiu. „Este declarativă şi necesită o confirmare. S-ar putea, de exemplu, ca alimentele fără gluten să fie mai bogate în grăsimi.“

Sursa: sciencesetavenir.fr