MAI MULTE ONG-URI DE MEDIA SOLICITĂ COMPETENŢE LĂRGITE PENTRU SERVICIUL DE PRESĂ AL CSM

Mai multe ONG-uri de media solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să renunţe la cîteva dintre restricţionările care vizează competenţele serviciului de presă al instituţiei şi care sînt prevăzute într-un nou proiect de regulament elaborat de către CSM. Şeful Departamentului politici şi legislaţie din cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, Oleg Postovanu, a declarat pentru IPN că, în cazul în care proiectul va fi adoptat în forma propusă, acesta va crea impedimente pentru o comunicare viabilă între sistemul judecătoresc şi mass-media.

„Jurnaliştii vor fi cei afectaţi de aceste modificări. Dreptul la obţinerea informaţiilor de interes public va fi afectat”, a menţionat Oleg Postovanu. Expertul speră că prin acest proiect nu se doreşte secretizarea sistemului judecătoresc şi că propunerile organizaţiilor neguvernamentale de media vor fi luate în consideraţie.

ONG-urile solicită ca specialistul serviciului de informare publică să „asigure mediatizarea corespunzătoare a informaţiilor de interes public” şi să „răspundă la solicitările mass-media şi a publicului”. Aceste sintagme au fost scoase din regulamentul în vigoare. Totodată, ONG-urile mai solicită ca serviciul de presă să fie obligat să furnizeze informaţii, iar sintagma „în timp rezonabil” să fie înlocuită cu  „operativ”. Informaţia ar trebui să fie oferită nu doar verbal, faţă în faţă, sau prin scrisoare, ci şi „prin telefon sau poştă, inclusiv poşta electronică”.  Organizaţiile societăţii civile consideră, de asemenea, că trebuie să fie exclus punctul 10 din proiectul regulamentului, care prevede că „solicitarea orală poate fi oferită la telefon doar în cazurile în care serviciul colaborează de mai multă vreme cu reprezentantul concret al mass-media, acesta este credibil şi este convins că informaţia nu va fi denaturată în anumite scopuri”. Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, acest articol ar putea îngrădi accesul unor instituţii media la informaţie şi există riscul că nu toţi jurnaliştii vor fi trataţi egal. De asemenea, organizaţiile neguvernamentale mai propun ca în proiectul noului regulament să fie păstrate cîteva articole din regulamentul în vigoare, care prevăd că „în relaţia cu mass-media, specialistul serviciului va ţine cont de respectarea prezumţiei de nevinovăţie, a independenţei judiciare, a imparţialităţii şi obiectivităţii actului de justiţie şi va contribui la cîştigarea şi menţinerea încrederii în justiţie în rîndul opiniei publice”.

Solicitările ONG-urilor au fost redactate într-un apel expediat la adresa CSM.