MAI MULTE MEDICAMENTE VOR FI COMPENSATE IN MEDIU CU 70%

De la 1 noiembrie, rata de compensare a mai multor medicamente pentru bolile cardiovasculare va fi majorată cu 20%. O modificare în acest sens a fost inclusă într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină /CNAM/.

Documentul prevede că 11 denumiri de medicamente, folosite la tratamentul hipertensiunii arteriale, au fost mutate din categoria de preparate compensate cu 50% în cea cu procentul de compensare în mediu cu 70%. Este vorba despre amlodipin, bisoprolol, enalapril, indapamid, lisinopril, losartan, ramipril, spironolacton, torasemid, verapamil, metoprolol.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, modificarea are drept scop să sporească accesul oamenilor cu tensiune arterială mărită la medicamente compensate. Preparatele enumerate se eliberează în toate farmaciile contractate de CNAM, în baza unei reţete, prescrise de medicul de familie.

Pentru acoperirea financiară a ratei majorate de compensare a medicamentelor respective, pînă la finele anului curent vor fi alocate patru milioane de lei. Aceşti bani sînt prevăzuţi în Legea Fondurilor de Asigurare Obligatorie de Asistenţă Medicală pentru 2015. În prezent, din aceste fonduri sînt compensate un număr de 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente. Dintre acestea, 19 se utilizează pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în anul 2014 în Republica Moldova erau înregistrate peste 570 mii de persoane cu maladii ale aparatului circulator. Dintre acestea, aproximativ 460 mii sufereau de tensiune arterială mărită.