Mai multa puscarie pentru furtul unei gaini, mai putina pentru sustragerea citorva miliarde de dolari

Că tare sunt date dracului legile acestei ţări, atîta vreme cît unul care fură o găină de la vecinul lui, poate că de foame, primeşte ani de puşcărie mai mulţi sau poate cu foarte puţini în minus decît unul care fură miliarde de la Stat sau a ucis un om! La felul cum sunt alcătuite şi aplicate legile din Codul Penal, avem certitudinea că ele au fost alcătuite în mod intenţionat astfel. La elaborarea legilor din Codul Penal au contribuit jurişti nu tocmai săraci şi curaţi, generic vorbind, ci unii care parcă s-au gîndit mai mult la viitorul lor penal. Dacă legile ar fi fost întocmite de către cei care fură găini şi portofele prin pieţe, atunci pentru faptele lor pedepsele ar fi fost cu mult mai mici şi poate mai obiective, dar extrem de usturătoare pentru Marii Hoţi Naţionali. Ca să înţelegeţi perfidia legilor actuale, vă invităm să citiţi despre următoarele contraste!

1. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat trimiterea în instanță de judecată şi condamnare la șapte ani de închisoare a unui cetățean, care a sustras dintr-un magazin de bijuterii 21 de lănțișoare din aur în valoare de peste 185.000 de lei.

Întrucît făptașul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu instanța de judecată și a solicitat examinarea cauzei în procedură simplificată, acesta a fost condamnat la 7 ani și 6 luni, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis.

2.Fostul primar al Orheiului, Ilan Şor, a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. llan Şor a fost acuzat de escrocherie și spălare de bani în unul dintre dosarele ce vizează dispariția banilor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. I s-a incriminat că a prejudiciat Banca de Economii cu 5,2 miliarde de lei.

3. Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat, după autodenunţul lui Ilan Sor care susţinea că i-a dat mită de 250 de milioane de dolari, la 9 ani de închisoare. Ulterior, pedeapsa i s-a micşorat cu 682 de zile, rămînînd să ispăşească circa 7 ani.

Mai au rost alte comentarii? (Haralambie Pruteanu)