Mai la deal de Primărie

Scrisoare din Valea Curechiului către preşedintele Parlamentului, Marian Lupu

„Domnule Marian Lupu, mă adresez către D-stră ca să vedeţi cîtă fărădelege este încă la noi. Un caz simplu, despre care mi-i şi ruşine să vorbesc, dar care de un an nu se rezolvă. Cum credeţi, de ce? Iată care-i povestea. La 17 iunie 2010 vecinul meu se întorcea beat acasă şi cînd a ajuns lîngă casa mea a luat un leaţ şi a sfărîmat ardezia de pe başcă (un fel de beci). Eu am chemat poliţia, dar ei n-au venit. Atunci, am scris cerere comisarului de poliţie pe 21 iunie. În sfîrşit, au venit doi poliţişti, au fotografiat ardezia spartă şi crengile de la vecin care vin peste acoperişul meu. Au fotografiat şi au plecat. Apoi m-au „vizitat” oamenii primarului Pînzaru, cerîndu-mi ultimativ să retrag cererea de la poliţie, că de altfel mă dau ei în judecată. Văzînd că eu caut dreptate, la 19 iulie au dat busta în gospodăria mea 8 persoane, 6 de la primărie şi 2 poliţişti. Se urmărea acelaşi scop, să mă sperie. La 6 septembrie a avut loc judecata, intentată de primărie. Primarul Pînzaru ştia bine că başca mea a fost construită acum 30 de ani, el însă intenţionat n-o include în proiectul casei. Am prezentat documentele respective, am scris lămurire şi procurorul a închis dosarul.

Nemulţumit, vecinul îmi strică fereastra. Eu iarăşi anunţ poliţia. Văzînd că sînt ignorat, mă adresez în repetate rînduri la procuratură, dar nici procurorii nu-mi răspund. La 19 aprilie 2011 scriu procurorului Zubco, acesta trimite scrisoarea la procuratura raională, iar procuratura continuă să mă ignoreze. Oare de ce, domnule Preşedinte?

Eu sunt pensionar, iar oamenii legii mă poartă pe drumuri ca pe un copil. Locuiesc la o margine de oraş şi pînă ajung în centru oraşului trebuie să fac cîte 3 km într-o direcţie.

Acum, că tot mă plîng, aşi vrea să fiu auzit, ce mi se întîmplă la bătrîneţe. Cînd mi se aducea pensia, poştaşul mă obliga să cumpăr nişte lucruri de care eu nu prea aveam nevoie. O dată am cutezat să nu mai fac cum vor ei şi atunci au încetat să-mi aducă pensia. Toţi vecinii din mahala primesc pensie -  eu nu! Am sunat de nenumărate ori. Zic că nu au drum spre mine. Şi-apoi, cum vine asta?

Eu vreau să mi se facă dreptate, să trăiesc şi eu în linişte.

Cu respect,

Ion Rusu,
locuitor din or. Drochia, str. Valea Curechiului, 56”.