MAFII POLITICE IN ALIANTE: PLAHOTNIUC-CANDU, SOR, USATII, SANDU SI NASTASE

Săptămîna trecută, s-au cristalizat și mai bine intențiile politice destabilizatoare ale tuturor forțelor politice din Opoziție. S-a ajuns exact acolo unde doreau mafioții fugari Plahotniuc și Șor. Ceea ce imediat după fuga acestora părea imposibil, săptămîna trecută s-a demonstrat că pot încape sub aceeași umbrelă politică de alianță Plahotniuc-Candu, Partidul Șor, Usatîi, Maia Sandu și Andrei Năstase. Paradoxul constă în aceea că Sandu și Năstase sînt în ton tocmai cu cei împotriva cărora luptaseră – Plahotniuc și Șor. Acum ei vor să-i înlăture de la Putere anume pe cei care au jucat un rol decisiv la distrugerea Statului mafiot, fuga celor doi și instaurarea Statului de Drept – Igor Dodon și socialiștii. Efectiv, ei acum acționează politic în favoarea ”revenirii victorioase” în țară a lui Plahotniuc și Șor.

Tonul acestei ”resurecții” l-a dat Candu prin desprinderea de PD, crearea grupării Pro Moldova și cumpărarea efectivă de deputați de la PD, iar asta cu finanțări din miliardul furat prin intermediul lui Șor. Pînă și cel mai slab student de la Drept știe că locul lui Candu era de mult timp în pușcărie. Asta pentru miliardul furat, înstrăinarea aeroportului și a Air Moldova, cît și pentru complicitate la uzurparea Puterii în Stat. Arestarea și condamnarea lui Candu a fost tergiversată parcă intenționat de către Guvernul Maia Sandu, pentru ca acum să fie o procedură mai greoaie, iar realitatea existentă ne demonstrează că a fost o tergiversare planificată.

Săptămîna trecută, Candu a devenit tot mai agresiv și mai obraznic. Se teme probabil că poate ajunge după gratii, dar se vede și că e teribil de încrezător în atotputernicia omniprezentă a lui Plahotniuc. Astfel, acest păduche politic infractor, referindu-se la perspectiva participării lui Igor Dodon la viitorul scrutin prezidențial, a proferat o amenințare la adresa Președintelui într-un stil de golan interlop demn de Plahotniuc și Șor. „Ține-te foarte bine, așează-te pe scăunel, că urmează o perioadă foarte interesantă”, s-a adresat Candu șefului Statului, de parcă vorbea cu mă-sa, taică-su ori copiii lui. Acționînd sincronizat, tot cu același tip de obrăznicii agresive, considerate de ei ”declarații politice”, se manifestă și Partidul Șor, Usatîi, Sandu și Năstase.

Ce fel de Opoziție sînt ei și ce vor? Candu și Pro Moldova, încă neinculpați penal și scoși în afara legii fie și din perspectiva finanțării obscure și cumpărării deputaților, vor revenirea lui Plahotniuc și a lui Șor la Putere, restaurarea Statului mafiot și nepedepsirea celor vinovați de furtul miliardului. Partidul Șor, finanțat și el mai mult decît obscur, dorește aceleași lucruri ca și Andrian Candu. Usatîi, care se autofinanțează și își finanțează partidul la fel de obscur, vrea să devină Președinte. Maia Sandu, ale cărei simptome politice se manifestă ca și cele de la o femeie aflată în preajma menopauzei, vrea și ea să devină Președinte, după ce și-a trădat propriul Guvern din neputință. Președinte vrea să devină și Năstase, numai că, pînă la acel soroc visat, dorește să fie și prim-ministru. Așteptăm să ne zică să nu-i mai pomenim numele. Că el așa se supără, infantil, ca pe toloacă.

Obstacolul lor comun sînt actualii guvernanți și, mai ales, Președintele Dodon. În plină criză de pandemie, în ciuda faptului că guvernanții și Dodon gestionează eficient monitorizarea răspîndirii coronavirusului, iar asta în comparație cu State infinit mai bine dotate în sistemul de Sănătate, cei pomeniți mai sus anunță deja declanșarea unui haos politic fără precedent. O fac fiind animați de interese meschine personale, fără să aibă soluții de guvernare și redresare post-pandemică a țării. Ei prefigurează haosul politic național tocmai din pricină că fiecare dintre ei se vede Primul. Plahotniuc și Șor sînt în extaz răzbunător față de Dodon!

În condițiile în care actuala guvernare și Președintele Dodon sînt susținuți de majoritatea covîrșitoare a moldovenilor, ținînd seamă de starea excepțională provocată de pandemie, luîndu-se în considerație efectele economice dureroase și a căror îndepărtare solicită competențe politice și de specialitate extrem de responsabile față de viitorul Țării, autoritățile Statului, care au împuterniciri delegate de majoritatea cetățenilor, sînt obligate să apeleze dur la legi. De asemeni, să le aplice în condiții de excepționalitate, la fel cum le obligă actuala criză pandemică și perspectivele de haos produse de inamicii Statului despre care am vorbit mai sus! Observați că toți aceștia vor să destabilizeze Țara și Statul de Drept cu mijloace inculpabile penal. Semnalul haosului, rețineți, a fost dat din clipa în care și-au subordonat Curtea Constituțională!

Dacă asupra acestor lideri opozanți coronavirusul acționează ”supraviețuitor” doar la nivel de creier, nu același lucru trebuie să se întîmple și la cei care au obligația să aplice legea, să apere Statul de Drept și cetățenii.

Mihai CONŢIU