MAFIA LOCUINTELOR CARE ACTIONEAZA NESTINGHERITA DE NIMENI

Locatari terorizaţi prin intermediul bandelor spre a-şi vinde locuinţele

Coşmarul, teroarea şi hărţuielile la care sînt supuşi proprietarii a patru apartamente situate în curtea comună de pe strada Alexei Mateevici, nr. 40, din Chişinău, întrec orice imaginaţie şi stîrnesc revolte fireşti oricărui om cinstit. Revolta este cu atît mai mare cu cît veţi vedea cine se află în spatele celor care aplică teroarea şi de ce. Este suficient să vă spunem că, pe lîngă locatarii apartamentelor, acces la acea curte comună din strada Mateevici, nr. 40, doreşte să mai aibă, prin desfiinţarea unui gard, proprietarul clădirii în care, în calitate de chiriaş, îşi avea sediul Moldasig. Din discuţiile cu locatarii păgubiţi, am înţeles că se doreşte alungarea lor de acolo deoarece amplasamentul terenului este ideal pentru o viitoare construcţie impunătoare. Înainte de a face alte conexiuni inevitabile, vă prezentăm punctul de vedere expus de către locatarii cinstiţi şi terorizaţi.

 

Strada Alexei Mateevici, nr. 40, sub teroare

„În luna Iunie a anului 2016, în curtea noastră comună din str. Alexei Mateevici, nr. 40, mun. Chişinău, în care au locuit şase familii, au fost vîndute 3 apartamente. Apartamentele au fost procurate de către Timofei Raisa Ion. La cele trei familii rămase, de asemenea, li s-au propus să-şi vîndă locuinţele. După ce vecinii care au rămas în curtea au refuzat să-şi vîndă locuinţele, au început acţiunile de şantaj şi atacuri din partea proprietarului apartamentelor procurate, cu scopul de a ne speria şi de a ne obliga să ne vindem casele.

După aceea, în apartamentele procurate de către proprietar, au fost cazate persoane de originea romă (25-30 de persoane), care au un comportament agresiv faţă de noi, care încalcă intenţionat ordinea şi liniştea publică, se bat, au făcut o gunoieşte în curtea noastră comună, iar în spatele curţii şi-au improvizat un veceu public al lor. De nenumărate ori ne-am adresat la politie şi la alte instanţe cu plîngeri, însă am primit răspunsuri că Pitula Marta, capul familiei rome, este amendată administrativ, dar care contesta procesele-verbale în instanţa de judecată şi nu achită amenzile.

Toate tentativele noastre de a chema proprietarul apartamentelor pentru a discuta nu au avut succes, respingînd categoric toate doleanţele noastre şi nu se prezentă pentru discuţii nici cu noi, nici cu organul de politie. Noi (vecinii) am fost nevoiţi să instalăm camere video pentru a proteja securitatea noastră şi a locuinţelor noastre. După aceasta, în luna Aprilie a anului 2017, persoane necunoscute au aruncat în casele noastre cu baloane de cauciuc umplute cu ulei auto prelucrat, murdărindu-ne pereţii şi totul în jur cu lichid uleios de culoarea neagră. Adresarea la organul de politie nu a avut nici un rezultat.

În luna Mai a anului 2017, locuinţele noastre au fost din nou supuse atacului. De data aceasta, 3 persoane necunoscute au aruncat în casele noastre cu ouă de găină, murdărindu-ne pereţii caselor. Vinovaţii din nou nu au fost identificaţi, deşi am oferit imagini video de la camera de luat vederi, noi am stabilit şi identitatea persoanelor care au comis aceste fapte huliganice, însă proprietara apartamentelor nu a fost citată pentru audiere şi pentru identificarea persoanelor vinovate. La data de 24 Iunie a anului 2017, tentativa de a ne speria s-a repetat. Persoane necunoscute au aruncat în casele noastre cu ouă de pasăre şi cu vopsea de culoare neagră, murdărindu-ne pereţii şi ferestrele. Tot aceste persoane au rupt şi au sustras 3 camera video de supraveghere care erau amplasate pe casele noastre.

La data de 03.07.2017, în baza semnelor componenţei de infracţiune prevăzută de art. 186 alin. (2), IP Centru mun. Chişinău a pornita cauza penală nr.2017010949, însă pîna la momentul actual nu s-au efectuat acţiuni necesare de urmărire penală (citarea persoanelor şi audierea lor, examinarea imaginelor video, autorizarea percheziţiilor, autorizarea şi ridicarea bilingului cartelelor SIM, ridicarea examinarea şi anexarea la cauza penală a materialelor ce au fost acumulate de către ofiţerul operativ de sector pe faptele huliganice ce au avut loc în luna Aprilie şi Mai anului curent), ţinîndu-se seamă de faptul că organului de urmărire penală i-au fost transmise toate imaginile video, au fost recunoscute şi identificate persoanele vinovate, unul chiar unul a fost reţinut de către noi în curtea noastră şi transmis organului de anchetă pentru audieri.

În prima jumătatea a lunii August, noi (vecinii rămaşi în curte ) am reparat gardul stradal al curţii noastre, iar după ce lucrările au fost finisate, la comanda doamnei Timofei Raisa Ion, persoane necunoscute, în noapte de 26.08.2017, au murdărit gardul cu ulei de motor. La data de 29.08.2017, uşile mai multor apartamente din curtea noastră au fost stropite cu acid de tip necunoscut, cu un miros specific, foarte usturător, fapt care a fost documentat de către politie. Totodată, am fost ameninţaţi de către Donica Oleg (reprezentant al proprietarei apartamentelor, Timofei Raisa) că în cazul în care nu le vindem lor apartamentele, ei or să cazeze în curte persoane bolnave de tuberculoză, fapt care l-au şi făcut, iar această acţiune a lor a fost documentat de organele statului.

Noi, locatarii hărţuiţi ai celor 4 apartamente, am intentat un proces de judecată la Judecătoria Centru, urmînd ca să avem o a doua înfăţişare pe 11 Octombrie, anul curent, dar nu ne punem prea mari speranţe, cînd ne gîndim cine vrea să ne preia prin forţă apartamentele.”

 

Greii din spatele terorii

Stavinschi Andrei, Stavinschi Valentina, Busuioc Natalia, Busuioc Ion, Ratuşneac Igor sau Dănuţa Ana sînt doar cîţiva dintre locatarii terorizaţi şi care privesc neputincioşi la faptul că instituţiile de drept ale statului nu-i apără împotriva acestor samavolnicii, împotriva unor acţiuni în forţă specifice crimei organizate, prin care se urmăreşte preluarea unor locuinţe particulare prin metode de tip mafiot şi rider. Acum cîteva rînduri despre conexiunile inevitabile amintite la început!

Timofei Raisa Ion, proprietara celor trei apartamente cumpărate în str. Al. Mateevici, 40 (ap. 5, 6 şi 3b), a activat la Primăria Chişinău, în cadrul Comisiei de Privatizări. Timofei Raisa Ion este mama doamnei Lesnic Natalia Iurie, care este soţia lui Lesnic Vasile Boris. Toţi trei au domiciliul comun la aceeaşi adresă – str. Timiş, nr. 3, apartamentul 2. După cum aminteam, apartamentele cumpărate de către Timofei Raisa Ion şi cele pe care vrea să le acapareze prin forţă au o curte comună despărţită doar de un gard cu clădirea impunătoare în care pînă nu de mult a activat Moldasig, în calitate de chiriaş, deşi adresa de acces în această clădire este în str. M. Eminescu, nr. 2, colţ cu Mateevici.

Proprietarul acestei clădiri nu este nimeni altul decît ginerele doamnei Timofei Raisa Ion, domnul Lesnic Vasile Boris. Un ginere destul de bogat şi fireşte că şi influent, cu relaţii sus puse, după cîte ni se spune. Astfel, pe lîngă această proprietate deţinută, afacerile deţinute de către Lesnic Vasile Boris ar cuprinde brutăria Bon Appetit, str. Voluntarilor, nr. 16; cafenea Bonchee, Ştefan Cel Mare, nr. 67; Restaurantul Geraffe, str. Izmail, nr. 84; Salonul de frumuseţe Elle, str. Izmail, nr. 84; firmă Bouquet SRL (firma Flower Studio), bd. Dacia 61; firma SRL Samalfis (casă de amanet), str. Ismail 84, Decebal 61, Creangă 74/1, Moscovei 9, Mircea cel Bătrîn 3, Bucureşti 59.

Acum vedeţi cu cine se pun cinstiţii locatari din str. Al. Mateevici, 40? Credeţi că au vreo şansă ca să scape de teroarea bandelor care protejează „dorinţele de extindere locativă” ale ginerelui doamnei Timofei Raisa Ion, domnul Lesnic Vasile Boris?

Teofil KAMINSKI