Macron si Philippe depun eforturi sa potoleasca ”vestele galbene”, care anunta deja un nou val de proteste

Premierul francez Édouard Philippe a apărat, Marţi, în Adunarea Naţională (Camera inferioară a Parlamentului francez), măsurile prezentate cu o zi înainte de şeful statului Emmanuel Macron, argumentînd că ele răspund cererilor ”vestelor galbene”, însă multe dintre acestea din urmă se declară dezamăgite şi anunţă că vor să-şi continue mobilizarea, relatează AFP, scrie News.ro. ”Preşedintele Republicii a auzit furia care se exprimă şi a dat răspunsuri care se impuneau”, a dat asigurări Édouard Philippe, detaliind anunţurile şefului statului din ajun – măsuri ”masive” de ”răsplată a muncii”, finanţate de stat, a pledat el. El a revenit în mod special asupra anunţului-far de Luni – o creştere cu 100 de euro a salariului minim de creştere (Smic) printr-o primă de activitate majorată.

”Cînd a crescut Smic cu 100 de euro? Aveţi vreun exemplu recent? Noi vrem să mergem şi mai departe, mai puternic şi mai repede”, a tunat el, dînd asigurări că această măsură îi va viza pe toţi cei care primesc salariul minim. El a amintit scutirea de la creşterea contribuţiei sociale generalizate (CSG) în cazul pensionarilor care primesc sub 2.000 de euro pe lună, care va viza, în opinia sa, 70% dintre pensionari, orele suplimentare defiscalizate şi îndemnul către întreprinderi de a plăti o primă la sfîrşitul anului fără impozit şi taxe.

Premierul a denunţat totodată, cu forţă, ameninţări şi degradări vizîndu-i pe aleşi, mai ales parlamentari din cadrul LREM, în marja mişcărilor ”vestelor galbene”. ”Este gravisim”, a avertizat el, îndemnînd să nu se obişnuiască cu o asemenea ”transgresare îngrijorătoare” a dezbaterii publice. Pentru a-i alina pe aleşii ”foarte încercaţi” de aceste agresiuni, Emmanuel Macron i-a primit, Marţi seara, la Palatul Elysée, pe toţi parlamentarii LREM şi MoDem.

O dovadă a imenselor aşteptări ale opiniei publice de la şeful statului după o lună de mobilizare a ”vestelor galbene” este audienţa spectaculoasă a alocuţiunii prezidenţiale – urmărită de 23 de milioane de francezi, pe toate posturile, un record absolut al unui anunţ oficial. Primele sondaje arată că susţinerea francezilor faţă de mişcare, care reunea pînă acum trei sferturi din populaţie, a scăzut clar, dar rămîne importantă, la un nivel de aproximativ 50% dintre cei chestionaţi.

Măsurile anunţate Luni seara în favoarea puterii de cumpărare – estimate la zece miliarde de euro – nu au fost, însă, considerate suficiente de numeroşi protestatari, care şi-au anunţat hotărîrea de a continua blocajele şi au îndemnat la un ”act V” al mobilizării, Sîmbătă, în toată Franţa.

”Pe loc, mi-am spus că Macron ne-a auzit puţin”, declara Marţi pentru AFP Thomas Miralles, un purtător de cuvînt al ”vestelor galbene” din Pyrénées-orientales (Sud-Vest). „Dar cînd te uiţi la detalii, de fapt deloc”, rezumă un bărbat care intenţionează să vină Sîmbătă la Paris. La fel ca el, multe ”veste galbene” sunt nemulţumite. Alţii primesc mai pozitiv anunţurile. ”Sunt idei bune, un mea culpa, care vine prea tîrziu, dar nu vom scuipa pe el”, afirmă Claude Rambour, în vîrstă de 42 de ani, o ”vestă galbenă” din Nordul ţării. Jacline Mouraud, o purtătoare de cuvînt reputată ca moderată, a îndemnat la un ”armistiţiu”, salutînd ”progrese”.

Deficit

Măsurile anunţate riscă, în tot cazul, să adîncească deficitul care, potrivit lui Gérard Darmanin, ar putea să urce la 2,5%, fără costul transformării creditului de impozit pentru competitivitate şi creare de locuri de muncă (CICE) în cheltuieli mai mici (0,9%), şi anume la 3,4% în loc de 2,8% cît se urmărea. ”Impactul anunţurilor făcute de Preşedintele” Macron asupra deficitului francez va fi urmărit ”cu atenţie”, a notat deja comisarul european însărcinat cu Economia, francezul Pierre Moscovici.

În contextul în care multe ”veste galbene” îi reproşează lui Emmanuel Macron că nu i-a pus să contribuie pe cei mai bogaţi sau marile întreprinderi, şeful statului i-a primit Marţi pe conducătorii marilor bănci, urmînd să-i primească Miercuri pe şefii marilor întreprinderi, pentru a le cere ”să participe la efortul colectiv”. Mai multe organizaţii patronale au salutat Marţi anunţurile Preşedintelui, care sunt ”de natură să răspundă aşteptărilor exprimate, fără să penalizeze competitivitatea întreprinderilor”, în opinia Mouvement des entreprises de France (Medef).

Preşedintele deputaţilor Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Christian Jacob a apreciat că anunţurile lui Emmanuel Macron constituie ”o dezavuare usturătoare a Guvernului său”, dar a fost de acord cu defiscalizarea orelor suplimentare. Liderul La France insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon şi-a exprimat susţinerea faţă de un ”act V” al mobilizării, sîmbătă. Mai prudentă, conducătoarea extremei drepte Marine Le Pen le-a cerut ”vestelor galbene” ”să analizeze în cunoştinţă propunerile Preşedintelui, pentru a stabili dacă acesta a mers suficient de departe”.