Macron nu i-a convins pe francezi, dar ‘vestele galbene’ pierd din sustinere

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a convins o majoritate a francezilor cu discursul său susţinut Luni seară pentru a pune capăt protestelor ”vestelor galbene”, dar această mişcare a pierdut sprijinul unei părţi a populaţiei, conform unor sondaje publicate Marţi, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres. Un sondaj realizat de institutul Odoxa pentru cotidianul Le Figaro arată că şeful statului nu a reuşit să seducă şase din zece cetăţeni, deşi există o largă susţinere pentru propunerile sale, printre cele mai notabile fiind creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, defiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care cîştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună.

Procentul celor care consideră că Preşedintele s-a exprimat ”clar” (58%), în mod ”responsabil” (54%) şi că Macron este ”conştient de gravitatea situaţiei” (54%) este de asemenea peste medie, însă 59% dintre cei intervievaţi cred că el nu a fost ”convingător”. Deşi 54% dintre francezi sunt de părere că protestele ”vestelor galbene” trebuie să continue, acest sprijin a pierdut 12 puncte procentuale faţă de sondajul din 22 Noiembrie.

Într-un alt sondaj, efectuat de institutul OpinionWay pentru postul LCI, jumătate dintre cei chestionaţi nu au fost convinşi de discursul Preşedintelui, deşi 78% cred că eliminarea impozitelor şi a cotizaţiilor sociale pentru orele suplimentare este răspunsul adecvat, în timp ce 72% susţin îngheţarea creşterii pensiilor mari. Şi în acest al doilea sondaj sprijinul pentru protestele ”vestelor galbene” rămîne majoritar (66%), dar pierde două puncte procentuale faţă de sondajul din 6 Decembrie, iar 54 % dintre participanţii la sondaj ar dori ca, în urma discursului susţinut de Macron, protestele să înceteze.