LUPU ACUZA MIELUL: „MA TERORIZEAZA!”

Analfabetism politic, cinism şi dispreţ faţă de moldoveni

În stilu-i ţanţoş, suficient şi de nătîng hîtru şi solemn, Marian Lupu a oferit un interviu portalului electronic informaţional ”Tribuna”, din care vă oferim doar două aspecte emise de către această cantitate umană supradimensionată şi invers proporţională cu inteligenţa şi onestitatea elementară specifică oricărui om bine crescut.

Fiind vorba despre perspectivele europene ale ţării, Lupu rosteşte cu tupeu următoarele minciuni: „Eu sper foarte mult ca Republica Moldova să poată depune în aceşti ani cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acesta este un obiectiv ambiţios, care presupune multă muncă şi seriozitate, şi nu depinde doar de noi. Ne-am pornit deja pe acest drum al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, al apropierii nivelului de viaţă al cetăţenilor moldoveni de nivelul de viaţă mai ridicat, care există în statele deja membre ale UE.”

Să ne amintim că, anterior, Lupu dăduse garanţii că cererea de aderare la UE va fi depusă pînă în 2019, iar acum spune că „speră ca RM să poată depune această cerere”, fără să mai aibă curajul să vorbească şi despre termenul limită despre care vorbise altă dată. Bineînţeles că dezinformează cu obrăznicie, cinism şi dispreţ faţă de moldoveni, căci ştie prea bine că din cauza partidului din care face parte şi, mai ales, din cauză că statul se află în captivitatea totală a lui Vladimir Plahotniuc, cererea de aderare a RM la UE nu mai poate fi depusă nici măcar în 2025. UE va uita definitiv de Moldova în cîţiva ani.

Într-un alt context, fiind vorba despre viitorii candidaţi la Preşedinţia RM, referindu-se la posibila candidatură a opoziţiei parlamentare de Dreapta, a celei coagulate în jurul Platformei DA, care chiar dacă nu este numită este sugerată, Lupu declară: „Candidatul oligarhilor încearcă să tragă opoziţia de Dreapta într-o capcană şi deja a reuşit parţial.”

Cînd spune „oligarhi”, Marian Lupu se referă la Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, despre care se bănuieşte că ar susţine Platforma DA. Vă reamintim că Victor Ţopa şi Viorel Ţopa sînt refugiaţi de ani de zile în Germania, după ce justiţia lui Plahotniuc i-a condamnat la mai mulţi ani de închisoare. Şi-s cam mărunţei la bani, la trup şi la suflet ca să poarte „onorificul” titlu de oligarh! Cînd este vorba despre cei doi, nu doar Lupu îi califică a fi oligarhi, ci şi posturile de televiziune ale lui Plahotniuc, televiziuni care au devenit nişte banale ziare de partid însoţite de imagini.

Se ştie că în RM există un singur oligarh, iar acesta este Plahotniuc. Subalternii lui, însă, calificîndu-i pe Victor Ţopa şi Viorel Ţopa drept oligarhi, intenţionează un transfer de imagine oligarhică negativă a lui Plahotniuc spre cei doi. Fac asta deoarece sînt siguri că moldovenii ar fi destul de inculţi spre a cunoaşte ce este acela un oligarh, ce-l caracterizează, ce puteri are şi cît de periculos este pentru societate. Aici este cazul să spunem că nu avem nici umbră de simpatie pentru Ţopi.

Pentru a vedea însă cît manipulează Lupu spre a-şi apăra şeful din umbră, pe Plahotniuc, vă oferim definiţia oligarhiei din DEX: „OLIGARHÍE: Formă de conducere a statului, în care puterea politică şi economică este deţinută de un număr restrîns de persoane. ♦ Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernămînt. 2. (În sintagma) Oligarhie financiară = grup restrîns de mari posesori ai capitalului financiar, care domină viaţa economică a unui stat.”

Prin urmare, cine conduce statul, în care puterea politică şi economică este deţinută de un număr restrîns de persoane – Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, care sînt refugiaţi în Germania de ani de zile şi, deci, nu au nici o putere în stat, sau Vladimir Plahotniuc şi acoliţii săi de la guvernare, pe care îi controlează şi prin care deţine controlul absolut asupra tuturor instituţiilor statului? Amintim încă o dată: Ţopii nu ne sînt simpatici şi nici nu sînt oameni de afaceri curaţi.

În concluzie, observaţi cu cît analfabetism politic, cinism şi dispreţ faţă de moldoveni operează Lupu spre a-şi proteja stăpînul oligarh? Lupu acuză mielul: „Mă terorizează!” Este doar o personificare alegorică, căci nu consider că Victor Ţopa şi Viorel Ţopa ar putea juca rolul mielului (sînt doar nişte căţei ceva mai negri în cerul gurii), dar am vrut să ilustrez doar ipocrizia ticăloasă a lui Marian Lupu care, atunci cînd apare pe la televiziuni, se vede de la o poştă cît de mult îi dispreţuieşte pe oameni.