LUPTA CU CORUPTIA, PRAF IN OCHI PENTRU OCCIDENT

Doar plevuşcă, nu şi peştii mari

De la o vreme încoace, moldoveanului i se induce în cap, premeditat, un scenariu de natură să-l facă să aplaude satisfăcut şi să cadă pe spate de bucurie că, vezi, Doamne, guvernanţii se luptă la modul cel mai serios cu corupţia. Atîtea arestări s-au făcut în ultimul timp şi se poate anticipa că vor urma şi altele, încît, prin numărul lor, cei bătrîni îşi vor aminti de frecvenţa cu care se făceau deportările sovietice. Bineînţeles că cei reţinuţi sînt sută la sută vinovaţi. Problema constă în aceea că vinovăţia lor putea fi probată cu mulţi ani în urmă. Nu sîntem atît de naivi încît să credem că abia acum li s-au depistat pungăşiile celor reţinuţi pînă acum şi puşi sub cercetare penală. Păi ăştia, doamnelor, domnişoarelor, domnilor şi pacienţi din spitalele naţionale, au început să fure încă de cînd, cam toţi, şi-au cumpărat efectiv posturile din bîrlogurile din care acum au fost arestaţi.

 

Fătălăul bandit Chirtoacă

Recent, cînd mamele copiilor de grădiniţă infestaţi cu alimente alterate au protestat în faţa Primăriei, l-am văzut pe Dorin Chirtoacă aproape plîngîndu-şi de milă, ca o fată mare, invocînd „sacrificiile” pe care le-a făcut de cînd este primar, „lupta lui personală împotriva corupţiei” şi alte inepţii şi prefăcătorii. Asta pe fondul reţinerilor celor 18 funcţionari publici şi oameni de afaceri, bănuiţi de furnizarea alimentelor alterate copiilor din grădiniţe. Bineînţeles că omul de la Briceni, Soroca sau Cahul, atunci cînd îl vede pe Chirtoacă la televizor atît de patetic, habar nu are ce banditism de Stat patronează acest individ în cîrdăşie cu unchiul lui, Mihai Ghimpu. Spre deosebire de omul de la Briceni, Soroca sau Cahul, noi cam ştim binişor cine-i acest individ, care-i sînt complicii (oamenii de încredere care-i dau „dreptul” din şpăgile încasate din tot felul de proiecte, privatizări, licitaţii etc.). Cine-i vicele lui cel mai de încredere şi mai longeviv?

Problema e că el ştia bine despre toate hoţiile pe care le-au făcut cei reţinuţi, le cunoaşte la fel de „direct” pe cele pe care le săvîrşesc încă, însă reacţionează ca un „justiţiar” doar atunci cînd nelegiuiţii din subordine îi sînt arestaţi atunci cînd el nu se aşteaptă. În mod logic, arestările sau cercetările penale ale corupţilor din Primărie ar trebui să preceadă şi arestarea şi cercetarea penală a lui Chirtoacă şi fratele lui, Ghimpu, Nestor Grozavu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Dîrda, Topală etc. Asta ca să vadă europenii că „incoruptibilii procurori moldoveni” se luptă şi cu creierii şi testiculele corupţiei, nu doar cu unghiile ei!

 

Îşi acoperă Occidentul eşecul „poveştii de succes”?

Vedem că UE, FMI şi alţi donatori ai RM ar cam fi dispuşi să mai dea guvernanţilor moldoveni încă un biberon din care să mai sugă ceva granturi financiare nerambursabile şi împrumuturi. Asta înseamnă o recunoaştere a credibilităţii unei guvernări impopulare pentru moldoveni în proporţie de cam 90%. Cu alte cuvinte, metaforic vorbind, să zicem, e ca şi cum curva satului ar fi sponsorizată de un boşorog de 90 de ani îndrăgostit de ea, care o finanţează generos ca să deschidă în localitatea ei un centru de luptă împotriva prostituţiei.

Oare Occidentul se lasă dus de nas de această campanie de luptă împotriva corupţiei doar pentru a-şi „acoperi” eşecul proeuropean al RM sau are alte planuri despre care preferăm să nu vorbim? În fond, asistenţa financiară externă nu vizează nimic altceva decît salarizarea birocraţiei de Stat, plata unor amărîte de pensii ori reforma unor instituţii, nicidecum dezvoltarea economică sau industrializarea ţării fie şi în producerea unor şuruburi, ca să nu zicem găuri de covrig.

Occidentul şi-a asumat intenţia de a sprijini financiar RM, dar observăm că o cam lasă moale în privinţa depistării celor pitiţi în spatele furtului miliardului, concesionării Aeroportului, binecunoscutele atacuri de tip rider asupra sistemelor bancar şi de asigurare etc., dar pare a fi mulţumit de arestările de faţadă şi în masă. Adăugat celor notate mai devreme, fiind vorba despre reforma Justiţiei cerută de UE, constatăm că, de ceva ani, UE nu a reacţionat în nici un fel, cel puţin la nivelul recepţiei publice, la faptul că şi Curtea Constituţională, condusă de Alexandru Tănase la acea vreme, a anulat un drept fundamental al drepturilor omului – prezumţia de nevinovăţie. Aici ne referim la cazul Vlad Filat, căruia i-a fost interzis dreptul de a mai candida la funcţia de premier din cauză că asupra sa plana, la acea vreme, „suspiciuni de corupţie”. Este un caz fără precedent în întreaga lume democratică! Plus că Filat nu a luat 250 de milioane de euro de la Şor şi nic nu a concesionat Aeroportul Chişinău.

În concluzie, lupta onestă a guvernaţilor împotriva corupţiei, iar asta şi spre buna luare la cunoştinţă a „occidentalilor iertători cu propriile greşeli strategice”, ar trebui să nu vizeze, cu prioritate, doar plevuşca, peştii mici, ci pe cei mari.

Numai dacă am vorbi despre furtul miliardului şi înstrăinarea Aeroportului, atunci orice om de rînd, nemaivorbind despre observatorii internaţionali, s-ar întreba de ce nu este cercetat penal fostul guvernator al BNM, fostul premier Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei şi restul şarlatanilor naţionali. În mod raţional, decapitarea penală a peştilor mari atrage după sine şi inculparea plevuştii din subordine. Arestările în masă despre care pomeneam la începutul acestui articol, pe lîngă firescul act justiţiar, au caracterul unei înscenări, al unei operete de prost gust. Sînt arestaţi funcţionari corupţi aflaţi în subordinea unor înalţi demnitari de stat ultra-corupţi, care au imunitatea garantată. Asta ne face să credem că cei arestaţi sau cercetaţi au căzut în dizgraţie faţă de şefii lor corupţi, poate şi pentru că şi-or fi imaginat că pot fura şi pe cont propriu, vor fi înlocuiţi cu alţii la fel de corupţi, dar mai docili, iar asta pentru că vor avea în faţă exemplul predecesorilor lor „neascultători”.

Cîştigarea alegerilor prezidenţiale de către Igor Dodon prefigurează o serie de provocării dintre cele mai inedite, iar asta pentru că viitorul Preşedinte a anunţat permanent că este într-o opoziţie radicală faţă de toate acţiunile populiste, antipopulare şi de tip mafiot ale actuale Puteri guvernamentale. Aşteptăm să vedem cît de puternic va dori să fie Igor Dodon. Deocamdată guvernanţii îi taie din împuterniciri şi îl ameninţă discret să fie cuminte. Să vedem cum se vor da cărţile pentru anul 2017 în cancelariile celeste occidentale.

Mihai CONŢIU