Luna de miere intre Macron si Merkel se prefigureaza a fi scurta dupa alegerile parlamentare din Germania

Președintele francez Emmanuel Macron așteaptă mult de la alegerile parlamentare din Germania - programate pentru 24 Septembrie - atît pentru el însuși, cît și pentru Franța și Europa, dar dacă el se bucură dinainte de probabila reconfirmare Duminică a cancelarului Angela Merkel, atunci luna de miere dintre cei doi ar putea să fie scurtă, comentează Joi France Presse. Șeful statului francez nu și-a cruțat eforturile de la alegerea sa în luna Mai pentru a reface legătură puternică între Paris și Berlin, cu un plan ambițios de a "refonda" Europa după seismul provocat de Brexit.

Proiectul său european este, desigur, mai apropiat candidatului social-democrat Martin Schulz, dar el cultivă totuși complicitatea cu cancelarul german, provenit din tabăra conservatoare.

"Macron vede bine cît poate cîștiga din poziția internațională a Angelei Merkel pentru a face să avanseze ideile sale în Europa", estimează Ronja Kempin, expert în probleme europene la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate (SWP).

Foarte activ pe scena europeană, președintele francez pledează pentru o reformă a zonei euro, care s-ar dori dotată cu un buget, un ministru de Finanțe și un Parlament proprii.

Subiectul încalcă numeroase tabuuri pentru că dacă Franța intenționează să lanseze astfel investițiile și creșterea în Europa, Berlinul se îndoiește de tot ceea ce ar putea semăna cu o punere în comun a datoriilor și insistă pentru o supraveghere strictă a deficitelor publice. 

"Macron și Merkel se cunosc bine, cancelarul este pregătit să-l susțină, dar există totuși divergențe reale", constată Claire Demesmay, politolog la Institutul german pentru politică externă (DGAP) din Berlin. Cînd Franța propune "solidaritate", împărțirea resurselor, Germania cere mai mult "control" din partea statelor, două principii "greu de împăcat", subliniază cercetătoarea.

Cine va finanța bugetul eurozonei? De ce puteri va dispune ministrul său de Finanțe? Sunt numeroase întrebări care agită Germania, exponentul principal al ortodoxiei financiare. În acest context, Emmanuel Macron a întreprins o serie de reforme economice și sociale cu scopul de a reduce datoria țării sale și a-i întări competitivitatea.

Cancelarul afișează totuși un sprijin prudent pentru Macron. "Președintele francez se vrea foarte ambițios și aceasta nu place tuturor la Berlin", afirmă cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citînd surse guvernamentale. După trecerea alegerilor, "Germania și Franța nu vor pleca în călătorie de nuntă, ci vor cunoaște conflicte foarte serioase cu privire la finanțele și instituțiile Europei", estimează publicația citată.

Stilul președintelui, înflăcărat și prompt în luarea inițiativelor, nu este deloc gustat la Berlin. "Emmanuel Macron se comportă ca și cum ar fi Regele Soare, ca și cum este atins de grația divină pentru a guverna, iar această atitudine nu este foarte bine percepută de germani", susține o sursă guvernamentală germană pentru AFP.

Soarta ambițiilor sale europene – pe care le va expune Marți, 26 Septembrie – va depinde astfel pentru mulți de viitoarea coaliție care va fi la putere la Berlin pentru că dacă Angela Merkel este sigură ca va cîștiga alegerile, ea va avea nevoie de un partener pentru a forma o majoritate. Reconfirmarea "marii coaliții" între Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) constituie de departe opțiunea cea mai favorabilă pentru Paris, potrivit opiniei generale. Dimpotrivă, revenirea la putere a Partidului Liber Democrat (FDP), ce respinge propunerile franceze de reformare a zonei euro, l-ar putea pune în dificultate pe Emmanuel Macron.

"În același timp, există o conștientizare foarte puternică în Germania a urgenței de a face ceva", subliniază Helene Miard-Delacroix, specialistă în relații franco-germane la Universitatea Sorbona din Paris. Creșterea populismului, incertitudinea legată de președintele american Donald Trump – toate acestea pledează pentru o "înțelegere directă, fără aparențe înșelătoare și constructivă" între Paris și Berlin, afirmă ea. (AGERPRES)