LUMEA S-A RASTURNAT: UE SI RUSIA S-AU UNIT CONTRA SUA

Ședința din 25 septembrie a Adunării Generale a ONU s-a transformat într-o demonstrație de solidaritate a UE cu Rusia și China împotriva Statelor Unite. Și toate din cauza că Washingtonul insistă pe sancțiuni noi contra Iranului.

”Statele-membre ale UE vor crea un mecanism special, pentru a asigura legalitatea tranzacțiilor cu Iranul”, a declarat ministrul de externe al Iranului Javat Zarif. ”Există o alternativă mai bună decît negocierile în timpul crizelor? Oare războiul este o alternativă mai bună?”, a mai spus Zarif.

Reprezentanții Rusiei, Chinei și Uniunii Europene au declarat și ei că ”regretă profund intenția SUA de a aplica noi sancțiuni Iranului, cu atît mai mult, cu cît acestea contravin diplomației multilaterale, adoptate unanim de ONU”.

Grupul UE, denumit ”E3+2 și Iran” în 2015, împreună cu fosta administrație a SUA a încheiat o înțelegere asupra abolirii sancțiunilor, în schimbul promisiunii Teheranului de a sista îmbogățirea uraniului. Însă în luna mai 2018 Trump a încălcat înțelegerea, declarînd că nu este sigură.

Din cauza amenințărilor SUA cu sancțiuni asemenea concerne cu renume ca Daimler din Germania, Renault din Franța, Siemens, Germania, și Total, Franța, au fost nevoite să părăsească întreprinderile comune cu Iranul. ”Însă noi nu putem admite ca Statele Unite să aleagă regiunile cu care statele europene să aibă comerț”, a spus Prim-ministrul Belgiei Charles Michel, după întrevederea cu Președintele Iranului Hasan Ruhani.

Contradicțiile dintre UE și SUA au început după ce Trump s-a lansat într-un război comercial cu China și Europa, a amenințat că SUA va ieși din NATO și a părăsit Acordul climateric de la Paris. Ulterior criza s-a adîncit, după ce Trump a amenințat cu amenzi întreprinderile austriece, olandeze, germane și franceze, în cazul în care acestea vor finanța noul gazoduct între Rusia și Germania Nord Stream 2.

Poziția lui Trump a fost criticată dur și de Președintele Franței, Emmanuel Macron. ”Deciziile unilaterale ale SUA duc la izolare. Chiar și acei care contestă realitatea schimbărilor climaterice le simt consecințele ca și toți ceilalți”, a spus Macron.

Discursul lui Trump a provocat hohote de rîs în sala de ședință a ONU, atunci cînd el a afirmat că timp de doi ani a reușit mai multe, decît orice președinte din istoria SUA.

”A te opune relațiilor multilaterale nu este un indiciu al puterii. Este mai degrabă o lipsă de intelect și incapacitate de a înțelege complexitatea lumii”, a spus Ruhani.

După UE Observer, Belgia