Lukasenko propune un referendum privind modificarea Constitutiei: „Avem un sistem un pic autoritar”

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a evocat, Luni, ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămîni. Liderul de la Minsk nu a dat însă nici un detaliu privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Liderul belarus, citat de agenţia de presă BelTA, a spus că „specialişti”, printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus „referendumului”.

„Aş vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societăţii noastre. Vom insista pe aceste schimbări şi vom propune aceste schimbări poporului nostru”, a declarat liderul belarus într-o şedinţă de lucru.

El nu a oferit nici un detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituţiei, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promiţătoare pentru ieşirea din criză.

Lukaşenko (66 de ani) a recunoscut că Belarusul este condus de un „sistem un pic autoritar” şi a evocat o posibilă reformă a sistemului judiciar.

„Tocmai de aceea cred că, deși avem un sistem un pic autoritar, Președintele protejează sistemul judiciar. Trebuie să facem un sistem care să funcționeze indiferent de personalități, inclusiv Lukașenko”, a spus el, citat de agenția oficială de presă.