LUCRATORII MEDICALI DE PESTE 63 DE ANI, TRIMISI IN CONCEDIU

Prezența vizitatorilor în spitalele din Chișinău a fost interzisă, programul de lucru al medicilor a fost modificat, iar lucrătorii medicali din grupele de risc au fost trimiși în concediu.

Prezența vizitatorilor în spitale din Chișinău a fost interzisă, programul de lucru al medicilor a fost modificat, iar lucrătorii medicali care au atins vîrsta de 63 de ani au fost trimiși în concediu. Despre aceste măsuri luate în lupta cu COVID-19 a anunțat șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale.

Măsurile stricte sînt valabile pentru toate instituțiile medico-sanitare din Capitală, inclusiv pentru centrele medicilor de familie.

„A fost minimalizat fluxul de pacienți prin amînarea vizitelor cu scop profilactic și a celor programate în cazul pacienților cu maladii cronice. Prescrierea medicamentelor compensate pentru perioada de 3 luni și recepționarea de către rude sau asistentul social are loc la postul de triaj organizat la intrarea în centrul medicilor de familie din cadrul asociațiilor medico-teritoriale”, a precizat Tatiana Bucearschi în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale.

Aceasta a mai comunicat că la intrare în fiecare centru al medicilor de familie sînt organizate zone de triaj pentru efectuarea termometriei digitale și anchetării epidemiologice a pacienților și izolatoarea celor suspecți.

”Toate instituțiile medico-sanitare publice, subdiviziunile și unitățile structurale ale acestora dispun de dozatoare cu dezinfectant pentru mîini, pe bază de alcool, apă și săpun pentru personalul medical, pacienți și însoțitori. Pentru promovarea măsurilor de profilaxie a infecției, în toate subdiviziunile sînt amenajate panouri informative în locuri vizibile”, a punctat șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei.

Tatiana Bucearschi a dat asigurări că insituțiile medico-sanitare publice și private dispun de echipamente de protecție conform cerințelor OMS. Cu toate acestea, Direcția este în căutarea unor agenții economici care să ofere astfel de echipamente. 

Potrivit șefei Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei, acum medicii de familie, asistenții medicali de familie și medicii specialiști de profil muncesc în trei ture. În spitalele municipale este interzisă prezența vizitatorilor. Se admit vizite pentru o perioadă limitată de timp doar în cazul pacienților aflați în stare gravă.

De asemenea, a fost micșorat numărul persoanelor spitalizate cu alte afecțiuni decît COVID-19 pentru a dispune de spații suficiente pentru bolnavii cu afecțiuni respiratorii.

La stomatolog vor putea merge doar cei care au o urgență. În cadrul Centrului stomatologic municipal din Chișinău a fost fondată Comisia Instituțională pentru Situații Excepționale și a fost reglementată activitatea instituției într-un regim special de muncă, de la ora 9:00 pînă la ora 16:00, de luni pînă vineri, sîmbătă și duminică fiind zile libere.

Sursa: sputnik.md