LUCRATORI DIN SECTORUL TEHNOLOGIEI INFORMATIEI SI COMUNICATIILOR AU MARCAT ZIUA LOR PROFESIONALA

Realizările în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sînt rodul muncii tuturor angajaţilor din sector şi împreună vom reuşi să construim în R. Moldova o societate informaţională dezvoltată. Declaraţia a fost făcută astăzi de către ministrul de resort, Pavel Filip, în cadrul unei manifestări solemne, prilejuită de Ziua Mondială a Comunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale, marcată în fiecare an pe 17 mai.

În faţa reprezentanţilor tuturor structurilor de profil din ţară, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a trecut în revistă realizările obţinute şi a punctat proiecte pe viitor.

„Cu eforturi comune implementăm Strategia Moldova Digitală 2020 care va asigura o dezvoltare sistemică a R. Moldova. Am promovat în Guvern Strategia de competitivitate a industriei IT şi proiectul de lege privind crearea parcurilor IT unde să fie aplicat un impozit unic de 7% din vînzări, care înseamnă un sistem fiscal simplu şi transparent. La fel, am propus Programul privind securitatea cibernetică care are menirea să reducă la minim riscurile în spaţiul online”, a menţionat Pavel Filip, referindu-se la principalele programe realizate de MTIC în ultima perioadă.

În altă ordine de idei, ministrul TIC a enumerat succesele la capitolul comunicării electronice. „A fost aprobat Programul de management al spectrului de frecvenţe radio, iar din 17 iunie trecem la televiziune digitală terestră care oferă un şir de avantaje - calitatea mai bună a imaginii, mai multe programe TV disponibile în orice localitate din ţară, subtitrare în mai multe limbi etc.”, a subliniat Filip.

În cadrul festivităţii de astăzi mai mulţi lucrători din sector au fost distinşi cu titlul onorific „Maestru în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor” şi diplome de onoare.

Ziua Mondială a Comunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale, sărbătorită pe 17 mai, a fost instituită în anul 1865 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, cînd a fost semnată prima Convenţie Internaţională privind Telegrafia.