LONDRA REAFIRMA CA ISI VA ONORA ANGAJAMENTELE FINANCIARE FATA DE UE

Premierul britanic Theresa May ar putea spune mai multe despre chestiunea financiară privind dosarul Brexitului la summitul european care se va desfășura săptămîna viitoare, a declarat vineri purtătorul ei de cuvînt, informează agenția Reuters.

După încheierea joi a celei de-a cincea runde de negocieri privind condițiile ieșirii Marii Britanii din UE, negociatorul-șef european Michel Barnier a afirmat că discuțiile sînt în impas din cauza 'facturii' Brexitului, respectiv suma pe care ar trebui să o plătească Marea Britanie în contul angajamentelor deja asumate în calitate de stat membre al UE.

Purtătorul de cuvînt al Theresei May a mai spus vineri că 'în ceea ce privește chestiunea financiară în general, premierul a menționat tot timpul clar că trebuie să ajungem la o înțelegere și că ne vom onora angajamentele'. El a subliniat de asemenea că detaliile acestei chestiuni financiare 'vor fi soluționate numai ca parte a unei reglementări a tuturor capitolelor despre care ea (Theresa May) a vorbit la Florența', în discursul din luna septembrie.

May a spus atunci că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene pînă în anul 2020, cînd se încheie ciclul bugetar de șapte ani al UE, și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămînă și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim al cetățenilor UE în această țară.

Însă UE cere în continuare ca mai întîi să se înregistreze progrese în negocieri la capitolele pe care UE le consideră prioritare, respectiv 'factura' Brexitului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și abia apoi să se discute despre relația viitoare dintre UE și Marea Britanie, inclusiv despre o eventuală perioadă de tranziție.

Sursa: Agerpres