LOCURILE DIN CARE AUTORITATILE ALUNGA TURISTII

Există şi ţări care se plîng de avîntul turismului. Ca să mai scape de turişti, unele ţări impun taxe suplimentare, altele limitează numărul vizitatorilor. Mai sînt şi locuri care pur şi simplu se închid pe o perioadă determinată, arată o clasificare realizată de Hotnews. Poluarea, aglomeraţia şi teama ca obiectivele să fie distruse sînt principalele motive pentru care turismul dă bătăi de cap autorităţilor. Însă, e drept, tot turismul aduce bani comunităților locale şi ajută la înființarea de locuri de muncă. Astfel că, în diferite zone ale lumii, se încearcă menţinerea unui echilibru, prin măsuri care pot părea dure.

În Buthan, spre exemplu, s-a impus o taxă pentru fiecare turist, de 250 de dolari pe zi. Noua Zeelandă va avea de anul viitor o nouă taxă turistică, iar între timp a crescut tarifele pentru viză. Veneţia, o destinaţie de top, care avea anual 30 de milioane de turişti, faţă de cei 55 de mii de locuitori ai săi, a limitat numărul vizitatorilor la deschiderea celebrului carnaval la doar 20 de mii. În Dubrovnik, turiştii pot ajunge doar la 4000 pe zi, după ce oraşul s-a trezit cu 10 mii de vizitatori în doar 24 de ore.

S-au impus însă şi măsuri mai dure. Insula Boracay din Filipine a fost închisă total pentru turişti din cauza poluării. Deja celebrul Maya Bay va fi închis pînă în Septembrie, iar apoi numărul vizitatorilor limitat la 2000 pe zi, după ce autorităţile au constatat că aproape 80% din corali au dispărut. În Barcelona nu se vor mai construi spaţii noi de cazare, iar în Amsterdam se va limita numărul de zile de cazare. În Australia, celebrul munte de granit roşu va putea fi admirat doar de la distanţă din Octombrie anul viitor, de cînd escaladarea lui va fi interzisă.