LIPSA VITAMINEI D DA DURERI GROAZNICE

Cancerul este o afecţiune pentru care medicina modernă nu a găsit încă un tratament, dar s-a descoperit că o anumită vitamină poate împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Potrivit healthylifetricks.com, cercetările desfăşurate în Statele Unite au arătat că aproximativ 70% dintre copii nu consumă suficientă vitamina D, în cazul adulţilor procentul ajungînd pînă la 75%. Vitamina D este extrem de importantă pentru organism, putînd să prevină numeroase boli, precum diverse tipuri de cancer, afecţiuni cardiovasculare şi diabet.

Semnele carenţei de vitamina D: dureri de oase, slăbiciune musculară, astm sever, dureri cronice, transpiraţie excesivă, depresie. Cel mai adesea, durerile sînt foarte puternice în perioada iernii, cînd articulaţiile sînt mai rigide la trezire. Totodată, persoanele care se confruntă cu problema kilogramelor în plus şi al căror indice de masă corporală depăşeşte valoarea 30, pot suferi de un deficit de vitamina D.

Anumite afecţiuni şi probleme de sănătate pot, de asemenea, să influenţeze nivelul acestei substanţe în organism. Este cazul celor care suferă de fibroză chistică, enteropatie glutenică (boala celiacă sau intoleranţă la gluten), boala Chron sau alte afecţiuni care împiedică tractul digestiv să absoarbă vitamina D. De asemenea, un deficit al acestei substanţe poate apărea şi în cazul în care rinichii nu pot converti vitamina D în forma ei activă. Adesea această situaţie apare odată cu înaintarea în vîrstă.

Vitamina D este importantă pentru oase, deoarece ajută la absorbirea şi fixarea calciului şi fosforului. Mai mult, vitamina D activată este unul dintre cei mai puternici inhibitori ai creşterii celulelor canceroase. De asemenea, stimulează pancreasul pentru a produce insulină şi reglează sistemul imunitar. Alte dovezi arată că vitamina D joacă un rol important în reducerea riscului de diabet, scleroză multiplă, infarct sau artrită reumatoidă.

Deficitul de vitamina D, în special la o vîrstă înaintată, poate duce la osteoporoză şi osteomalacie (decalcifierea oaselor), poate creşte riscul dezvoltării cancerului şi chiar a tuberculozei.

Surse naturale de vitamina D: peşte gras (ton, somon, păstrăv), lapte, iaurt, ton, ciuperci, gălbenuşuri de ou şi suc de portocale, expunerea la soare (recomandată mai ales persoanelor cu o piele mai închisă la culoare, deoarece produc mai puţină vitamină D). De asemenea, poate fi administrată sub formă de suplimente orale, la recomandarea specialistului.

Sursa: doctorulzilei.ro