LIPSA IDEOLOGIEI

Autor: Gerhard OHRBAND

În cadrul confruntării blocurilor geopolitice actuale, Rusia vs. Occident, spre deosebire de Războiul Rece, ducem lipsă de elementul ideologic. Dacă atunci, cel puţin în retorică, exista contrastul între două sisteme diametral opuse, socialism vs. capitalism, diferenţele ideologice între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală sînt aproape inexistente. ”Cum puteţi spune aşa ceva?”, se vor înfuria adepţii Vestului sau Estului, de fapt, există o deosebire ENORMĂ: Noi sîntem cei buni, ceilalţi sînt cei răi. Liderul nostru are grijă de democraţie şi drepturile omului, celălalt este naţionalist/ rus/bolşevic (sau „fascist” european). Dar aceste argumente se bazează mai mult pe caracterul liderilor sau popoarelor respective. Ruşii (sau „zapadnicii”) sînt incurabil de ... (includeţi stereotipurile la modă).

Dar la o analiză mai rece şi dezinteresată, în caz că nu primim bani de la nici una din părţi, nu avem cumătri nicăieri, vom găsi că filosofia ambelor blocuri geopolitice este aproape identică: ele vor să centralizeze puterea pe respectivul teritoriu, să elimine statele naţionale, să reducă ţările la simple unităţi „culturale”, să reglementeze viaţa economică de sus în jos, să devină o superputere militară, să ridice impozitele şi numărul legilor: pe scurt, să devină raiul planificatorilor şi birocraţilor. Farmecul Vestului în timpul Războiului Rece era decalajul evident între standardul de viaţă şi produsele disponsibile în ambele emisfere. Azi, la bunuri de consum, nu găsim mari diferenţe între centrele comerciale şi supermarketurile din Europa, Rusia sau China.

Crezîndu-se învingătorii necondiţionali ai sec. XX, Vestul au abandonat ambiţiile sale capitaliste, de economii libere şi, în schimb, au dat frîu liber ambiţiilor socialiste, copiind chiar şabloanele sovietice, mai ales în sistemele de învăţămînt. În loc să rămînă un magnet al libertăţii pentru ruşi şi alte popoare încă „sovietofile”, Europa se face de rîs, dacă un Gerard Gepardieu este nevoit să fugă în Republica Mordovia din Federaţia Rusă, din cauză că statul socialist francez îl oprimă cu 75% impozite. Este simptomatic că propagatorii libertăţii din vest, capitaliştii veterani şi libertarienii radicali precum Ron Paul, Lew Rockwell, Gerald Celente, Pat Buchanan sau alţi, găsesc un forum mai deschis la canalul rus Russia Today, în timp ce CNN sau mult-adoratul Euronews încearcă să ignore existenţa lor.

Elitele Europei au dat uitării rădăcinile bunăstării lor, adică sectorul privat. În schimb, în Est şi Vest, în aproape egală măsură, se proslăveşte idolul noilor elite „ateiste”: Statul. Vorbele lui Frederic Bastiat, încă în 1848, par profetice pentru sutele de organizaţii, considerate non-guvernamentale. „Căci, Domnule, nu am onoarea de a vă cunoaşte, dar pun pariu zece la unu că de şase luni faceţi utopii ; şi, dacă faceţi, pun pariu zece la unu că însărcinaţi statul să le realizeze.” Uitate sînt cuvintele sale profetice că “Statul este marea ficţiune prin intermediul căreia toată lumea se străduieşte să trăiască pe cheltuiala a toată lumea.”

Dacă este nevoie de apărare faţă de Est, primul lucru ar trebui să fie o reprofilare ideologică, o reîntoarcere la adevăratele valori europene: respectul pentru proprietatea privată, un stat minimal cu o societate civilă puternică, descentralizare şi concurenţă pentru capital între statele teritoriale mici, obligate să ofere condiţii cît se poate de bune.