LIPSA DIALOGULUI CU RUSIA DENOTA IMPOTENTA DIPLOMATICA

Mai mulți politicieni cehi consideră că a dialoga cu autoritățile ruse echivalează cu o trădare. Tematica Rusiei este exploatată din plin: orice problemă este interpretată ca o amenințare. Iar la amenințări se răspunde prin izolare: ”nu vom vorbi cu rușii, vom urla împotriva lor, atît timp cît ni se permite să ne ținem de fusta americană”. Acești politicieni nu înțeleg că dialogul cu Rusia este o parte importantă și necesară a politicii pro-europene.

Statele Unite au anunțat că vor să abandoneze unilateral un Acord de securitate cu Rusia, ceea ce poate pune sub amenințare întreg continentul european. Iar în Cehia de luni de zile se discută despre vizita președintelui Camerei deputaților în Rusia. Cică el nu trebuia să meargă la Moscova, vizita lui e o dovadă a vasalității, și, în general nu trebuia să spună ceea ce a spus. Alții, mai radicali, consideră că oficialul ceh trebuia să meargă demonstrativ la locul unde a fost omorît Boris Nemțov și să depună flori.

Să facem abstracție de faptul că un politician ceh nu poate încheia nici o înțelegere principial importantă pentru viitorul geopolitic al Cehiei, aflîndu-se în vizită în Rusia. Chestiunile de importanță majoră se soluționează la un nivel mai înalt, nici măcar nu la Praga. Și Kremlinul cunoaște bine acest lucru. Atunci de ce atîta gălăgie în jurul acestei vizite?

Critica vizitei denotă, în primul rînd, că acești politicieni înțeleg politica externă doar ca pe un dialog cu cei care gîndesc ca dînșii. Realitatea însă e alta. Diplomația și politica externă întotdeauna a constat în discuții, ciocniri, compromisuri, căutarea soluțiilor și evitarea războaielor. Și toate acestea cu succes relativ. Așa că este important de a întreţine discuții anume cu cei care au o altă părere! În primul rînd, pentru a avea informație din prima sursă despre ce vrea și ce gîndește partea negociantă. În plus, dialogul deschis permite căutarea unor soluții și evitarea neînțelegerilor iscate din interpretări. A propos, aceasta e și poziția oficială a NATO, a cărei membru este și Cehia!

Urmărind politicienii activi de la Praga, ai impresia că tematica Rusiei este folosită în politica externă cehă ca una compensatorie. Este un instrument folosit pentru a inventa anumite amenințări sau a ne demonstra nouă înșine că ”sîntem de partea corectă a istoriei”. Iar Rusia, desigur, e de partea incorectă. Și politicianul ceh trebuie să urle acest lucru. Mai ales dacă are restanțe acasă - nu contează că vorbește despre problemele din Tibet sau Rusia, important că nu despre starea de lucruri din Ceha!

Mai există și alt factor: majoritatea politicienilor și jurnaliștilor cehi sînt totalmente subjugați discursului occidental. Ei nu sînt în stare să se abstractizeze de el și să judece pornind de la specificul propriu național, adică ceh. Iar această subjugare denotă impotență diplomatică!

După Časopis argument, Cehia