LIKBEZ

Am privit odată cum niște jurnaliști se lamentau că avem numeroși cetățeni needucați, lipsiți de cultură generală, care nu au cunoștințe științifice elementare, măcar de nivel școlar. Că există încă prea multă lume convinsă că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului și nu invers. De aici, din ignoranță, concluzionau ei, se trage și proasta calitate a alegătorilor și a celor aleși.

Așa e. Dar am și eu o întrebare către stimabili: care e meritul jurnaliștilor în propagarea culturii generale în rîndul cetățenilor? Ce-au făcut ei personal pentru alfabetizarea științifică a telespectatorilor?
În realitate, majoritatea jurnaliștilor, majoritatea talk-show-rilor și a experților care participă la ele ne vorbesc aproape exclusiv doar despe trei lucruri: politică, politică și iarăși politică.
Chiar și subiectele științifice, sociale, educaționale bravii noștri jurnaliști și experți reușesc să le politizeze. Nu e de mirare că avem o societate aparent inițiată politic, dar practic analfabetă științific, demotivată să se cultive, lipsită de pasiunea pentru cunoaștere, dornică doar de scandaluri publice și de informație compromițătoare în adresa unui sau altui politician, a unei sau altei vedete.
Faptul că discutăm zilnic, ani de zile, la televizor, mocirla politică autohtonă nu a schimbat măcar cu un grad în bine clasa politică. Fiindcă alegătorii au rămas inculți; cvasiinformați politic, dar inculți. Iar un public neelevat nu poate produce o elită politică elevată și modernă.
Poate că dacă am propaga mai multă cultură, mai multă cunoaștere, mai multă poftă de carte, ne vom trezi peste un deceniu cu o generație de alegători de o cu totul altă calitate, care vor avea solicitări mai chibzuite? Poate așa se pun bazele unei clase politice noi, moderne și inteligente? Nu doar prin criticarea a ceea ce avem, ci și prin cultivarea a ceea ce am vrea să avem. În această privință, rolul jurnaliștilor este uriaș.

La sovietici, programul de propagare în masă a culturii generale era descris printr-un termen laconic, devenit vestit – likbez («ликвидация безграмотности»), cum ar fi „lichidarea ignoranței”. De bine, de rău, sovieticii au avut succese în alfabetizarea populației de pe imensul lor teritoriu.

Bun ar fi un likbez științific și cultural pe la televiziunile și radiourile noastre. Să-l facem noi tot pentru noi. Sau să vină iarăși alții să ni-l facă?...

Dorian FURTUNĂ