LIGA CAMPIONILOR

Bayern a cîştigat, dar Barcelona s-a calificat în finală

Bayern München a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 3-2 (1-2), marţi seara, pe teren propriu, în manşa secundă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal, dar catalanii s-au calificat în finala competiţiei graţie victoriei cu 3-0 din tur.

Bavarezii s-au impus meritat, după o repriză secundă foarte bună, care a urmat unui prim act în care Barça a oferit o lecţie de contraatac, marcînd de două ori şi asigurîndu-şi astfel calificarea în a opta sa finală a celei mai importante competiţii intercluburi.

Bayern a început în forţă şi a deschis scorul după doar şapte minute, prin marocanul Mehdi Benatia, cu capul, după un corner executat de Xabi Alonso. Barça a reacţionat la scurt timp, iar Messi i-a dat o pasă remarcabilă lui Luis Suárez, care l-a servit perfect pe Neymar şi scorul redevenea egal (15). Şi al doilea gol al oaspeţilor a pornit tot de la Messi, care a cîştigat un duel la cap (!), balonul a ajuns la Luis Suárez, a cărui cursă s-a încheiat cu o pasă la Neymar, iar brazilianul a înscris la colţul scurt (29).

Campioana Germaniei nu a cedat niciun moment şi, impulsionată de pe banca tehnică de fostul antrenor al Barcelonei, Pep Guardiola, şi-a creat ocazii după ocazii.

Prima şansă a meciului a fost ratată de Rakitic, Neuer împiedicînd deschiderea scorului (5). La scorul de 1-1, Bayern a avut ocazii bune de gol prin Müller (19, 29) şi Lewandowski (27), dar portarul Marc-André ter Stegen a fost de fiecare dată la post. Germanul oaspeţilor s-a opus şi la mingea trimisă cu capul de Schweinsteiger (38) şi a fost senzaţional în faţa lui Lewandowski (40), agăţînd in extremis balonul înainte ca acesta să depăşească cu totul linia porţii.

În repriza secundă, Bayern a schimbat abordarea, a atacat aşezat, fără a se mai grăbi, în timp ce Barça a renunţat aproape la orice intenţie ofensivă, avînd în vedere avantajul avut la general.

Gazdele au reuşit egalarea în minutul 59, cînd Schweinsteiger l-a găsit pe Lewandowski în marginea careului, iar polonezul l-a fentat pe Mascherano şi a şutat plasat în dreapta lui ter Stegen. Muller a avut o situaţie notabilă în minutul 63, însă a reuşit să înscrie în minutul 74, după un balon aşezat de acelaşi Bastian Schweinsteiger.

Barcelona s-a apărat mai bine pe final, iar Bayern nu a mai reuşit faze notabile, bavarezii părînd mulţumiţi şi cu acest succes de palmares.

FC Barcelona va reveni în Germania pe 6 iunie, pentru finala Ligii Campionilor, de pe Olympiastadion din Berlin. Adversara sa va fi decisă miercuri seara, cînd Real Madrid va primi replica lui Juventus Torino, după ce italienii s-au impus în tur cu scorul de 2-1. Barça a jucat ultima finală de Champions League în 2011, cînd cîştiga trofeul cu Guardiola pe bancă.

 

Luis Enrique: Sînt foarte mîndru de jucătorii mei

Tehnicianul formaţiei FC Barcelona, Luis Enrique, a declarat că este foarte mulţumit de prestaţia jucătorilor săi la meciul cu Bayern.

"A fost foarte bine că am avut avantajul din tur, mai ales că nu a fost uşor pentru noi după ce Bayern a marcat. Dar am reacţionat foarte bine, am marcat şi egalat şi apoi am avut avantaj la pauză. A doua repriză a fost diferită pentru că ei au atacat mai mult, dar am ajuns în finală şi putem cîştiga toate competiţiile în care sîntem angrenaţi. Sînt foarte mîndru mulţumit de jucătorii mei şi vreau să-i felicit. Asta înseamnă să fii parte din Barcelona. Este o noapte în care trebuie să fim fericiţi", a declarat Enrique.

 

Guardiola: Barcelona merită să fie în finală

Antrenorul echipei Bayern München, Josep Guardiola, a declarat că FC Barcelona a meritat calificarea în finala Ligii Campionilor, subliniind că speră ca fosta sa formaţie să cîştige pentru a cincea oară acest trofeu.

"Vreau să-mi felicit jucătorii. Sînt foarte mîndru de ei, sînt fericit să le fiu antrenor. Felicitări Barcelonei, sper să cîştige Liga Campionilor pentru a cincea oară. Luis Enrique a făcut treabă bună. Va fi o mare finală, indiferent că va fi cu Real sau Juventus. Barça a arătat că este foarte puternică în apărare, dar şi în atac. Singurul mod de a-i stopa aceşti jucători este să te aperi bine, să-i forţezi să alerge mai mult. FC Barcelona merită să fie în finală. Singurul mod de a învinge o astfel de echipă este să-i iei balonul. Mă bucur de revenirea lui Messi, este puternic, rapid, ca în vremea în care îl antrenam. Este cel mai bun jucător din toate timpurile, îl putem compara cu Pelé", a declarat Guardiola.

 

Xavi, primul jucator care ajunge la 150 de meciuri in Liga Campionilor

Mijlocaşul formaţiei FC Barcelona, Xavier "Xavi" Hernández i Creus, a devenit primul jucător din istorie care a ajuns la 150 de meciuri în Liga Campionilor, după ce a intrat pe teren în minutul 75 al partidei din deplasare cu Bayern München.

Xavi a debutat în Liga Campionilor la 18 ani, în 1998, la meciul cu Manchester United, fiind introdus în teren în minutul 77.

În cele 150 de meciuri disputate în Liga Campionilor, Xavi a marcat 11 goluri, a primit doar nouă cartonaşe galbene (niciunul în ultimele 55 de partide) şi a ridicat trofeul de trei ori, în 2006, 2011 şi 2009, cînd a fost desemnat jucătorul finalei.

Sursa: romaniansoccer.ro