LIDERUL NORD-COREEAN ISI ANULEAZA VIZITA LA MOSCOVA PENTRU CEREMONIILE DE LA 9 MAI

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a anulat deplasarea la Moscova pentru ceremoniile de la 9 mai prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste, a anunţat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţia TASS.

«El nu poate veni (la Moscova). A luat decizia de a rămîne la Phenian. Decizia lui este legată de probleme interne şi ne-a fost transmisă prin canale diplomatice», a precizat Peskov, potrivit agenţiei de presă ruse menţionate.

Reprezentatul de la Kremlin a respins informaţiile potrivit cărora anularea vizitei liderului nord-coreean în capitala rusă ar fi legată de criticile primite de Moscova din străinătate în privinţa prezenţei lui Kim Jong-un la parada de la 9 mai.

Anterior, consilierul de la Kremlin Iuri Uşakov declara că liderul nord-coreean a fost invitat la ceremoniile de la Moscova şi că Phenianul a confirmat venirea acestuia în capitala rusă.

De notat că mai mulţi lideri occidentali, între care preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, au refuzat invitaţia de a asista la ceremoniile prevăzute la Moscova pentru 9 mai, în contextul conflictului ucrainean. Cancelarul Germaniei se va deplasa însă la Moscova pe 10 mai, pentru a depune, împreună cu Vladimir Putin, o coroană de flori la Mormîntul Soldatului Necunoscut, după care cei doi lideri vor avea o conferinţă de presă comună.

Sursa: Agerpres