Liderul formatiei Pink Floyd: ‘Crimeea apartine Rusiei!’

Roger Waters, co-fondator al formaţiei Pink Floyd, a stîrnit controverse în Ucraina cînd a declarat că aprobă anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, regiune din Marea Neagră, scrie billboard.com, potrivit news.ro. Într-un interviu publicat de ziarul rusesc Izvestia, Waters, care susţine concerte la Moscova şi Sankt Petersburg luna aceasta, a fost de acord cu anexarea peninsulei de către Rusia în 2014, spunînd că „sunt mai multe înţelegeri şi documente” care dovedesc pretenţiile Rusiei faţă de Sevastopol, un port militar major în Crimeea. El a afirmat că acţiunile Moscovei au fost „provocate” de schimbarea Preşedintelui Ucrainei, prorusul Victor Ianukovici, despre care spune că au fost orchestrate de Washington.

Declaraţia lui Waters este în rezonanţă cu retorica Kremlinului care justifică preluarea Crimeii, înfuriindu-i pe mulţi în Ucraina, care consideră regiunea peninsulară drept teritoriu propriu, ilegal ocupat de Rusia. Organizaţia nonguvernamentală din Ucraina Mirotvorets (Peacemaker) l-a inclus pe Waters pe lista neoficială a duşmanilor ţării. El este acuzat de propagandă antiucraineană, că atentează la integritatea teritorială şi încercarea de a justifica anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Autorităţile ucrainene nu au comentat încă declaraţiile lui Waters.

De cînd Crimeea a fost anexată de Rusia, mai multe personalităţi din industria de divertisment au ajuns pe lista neagră în Ucraina. În unele cazuri, autorităţile au luat atitudine şi au interzis intrarea în ţară a unor persoane care au sprijinit public anexarea, precum actorul francez Gerard Depardieu şi regizorul şi muzicianul sîrb Emir Kusturica.