Liderii UE nu reusesc sa ajunga la un acord in privinta sefilor institutiilor de la Bruxelles. Summit de criza pe 30 Iunie

Delicatele negocieri angajate la Consiliul European de la Bruxelles pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene, în primul rînd Comisia Europeană, în următorii cinci ani au eşuat încă de Joi. ”Nu a existat o majoritate pentru nici un candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 Iunie. Voi continua consultările”, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Agerpres. Slabele speranţe de ajungere la o concluzie au fost spulberate de Donald Tusk după o întrevedere cu Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel. ”Ieri eram de un optimism prudent. Astăzi sunt mai degrabă prudent decît optimist”, a anunţat Tusk pe Twitter după discuţia cu cei doi lideri.

Emmanuel Macron refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE). Summitul s-a deschis prin anunţul liderilor grupurilor socialist şi centrist Renew Europe din Parlamentul European că nu vor susţine candidatura lui Manfred Weber dacă va fi supusă la vot, ceea ce a însemnat sfîrşitul speranţelor privind reunirea unei majorităţi în ce priveşte preşedinţia Executivului comunitar. PPE a decis să menţină candidatura lui Manfred Weber, au explicat liderii săi pentru AFP.”Manfred Weber nu a murit, am luat dejunul cu el”, a declarat, caustic, actualul preşedinte al PE, italianul Antonio Tajani, membru al PPE. Ceilalţi doi aspiranţi sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor.

Succesorul lui Jean-Claude Juncker va trebui să obţină susţinerea a 21 din liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European. A fost propusă o împărţire a celor patru posturi de putere, PPE, cel mai mare grup din legislativul UE, revendicînd preşedinţia Comisiei, o exigenţă care nu a fost contestată, numai că va trebui găsit un alt candidat decît Manfred Weber, au declarat pentru AFP trei responsabili. Liberalii vizează Preşedinţia Consiliului European, caz în care socialiştii ar obţine postul de şef al diplomaţiei europene şi ar împărţi cu Verzii cei cinci ani de mandat ai preşedinţiei PE.

Acordul va trebui să respecte criterii de paritate şi de echilibru geopolitic. Donald Tusk a promis că va obţine numirea a două femei. Premierul luxemburghez, liberalul Xavier Bettel, a afirmat că nu candidează, iar omologul său belgian Charles Michel, al cărui nume a fost vehiculat pentru Preşedinţia Consiliului, nu a făcut declaraţii.

Mai multe alte subiecte dificile au fost înscrise pe agenda summitului de la Bruxelles. Primul, încercarea de a înscrie anul 2050 ca obiectiv pentru ''zero emisii de carbon cu efect de seră'' în UE, a eşuat după 5 ore de negocieri dificile, în urma blocajului creat de cîteva state central-europene, în frunte cu Polonia. După alte patru ore de discuţii, a fost constatat eşecul discuţiilor privind împărţirea posturilor de conducere în UE.

”Poziţiile şefilor grupurilor socialist şi liberal au fost luate la Paris şi Madrid”, au acuzat reprezentanţi ai familiei PPE. ”Am constatat cu oarecare plăcere, amuzament sau bucurie că nu este foarte uşor să fiu înlocuit”, a ironizat Jean-Claude Juncker, al cărui mandat va expira pe 31 Octombrie, la miezul nopţii.

Un acord privind numele succesorului său trebuie găsit înainte de 2 Iulie, ziua sesiunii inaugurale a noului Parlamentul European, cînd va fi ales noul preşedinte al Legislativului UE. ”Trebuie găsit rapid un acord pentru că trebuie să avem o Comisie Europeană operaţională pentru a gestiona Brexit-ul, mai ales dacă Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii”, a subliniat un diplomat de rang înalt. Discuţiile urmează să se prelungească în marja summitului G20 de la Osaka, din 28-29 Iunie, a precizat Jean-Claude Juncker.