Liderii tarilor UE doresc sa semneze, la inceputul lui 2022, o noua strategie de aparare comuna

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene doresc să semneze, la începutul lui 2022, o nouă strategie de apărare comună, ca parte a demersurilor de îmbunătăţire a cooperării în domeniul securităţii, a anunţat Vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după videoconferinţa cu liderii statelor UE, desfăşurată Joi şi Vineri, relatează dpa, potrivit agerpres

”Vrem să creştem investiţiile în apărare şi să consolidăm capacităţile militare şi civile şi pregătirea operaţională”, a spus Michel în conferinţa de presă de la finalul reuniunii. El a precizat că documentul ar trebui să fie elaborat pînă în Martie 2022.

Liderilor UE li s-a alăturat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru o discuţie privind cooperarea între blocul comunitar european şi Alianţa Nord-Atlantică.

”Eforturile UE se completează cu eforturile militare de pe cuprinsul continentului”, a spus Stoltenberg înaintea discuţiilor.

Liderii europeni au discutat, de asemenea, despre modalităţile de tratare a atacurilor cibernetice şi a ameninţărilor hibride şi despre relaţiile cu vecinii sudici ai Uniunii.