LIDERII PARTIDELOR PRO-EUROPENE AU CONVENIT ASUPRA PARTAJARII MINISTERELOR

Liderii PLDM, PDM şi PL au convenit în cadrul negocierilor asupra modalităţii de partajare a ministerelor în cadrul noului Guvern.

După mai multe ore de discuţii cei trei lideri au anunţat că au fost examinate şi decise formula de partajare a ministerelor dar şi o serie de candidaturi pentru fotoliile de miniştri.

"S-au pus ultimele virgule pe proiectul parafat ieri. Se lucrează la redactarea textului şi am terminat aplicarea formulei de partajare a funcţiilor. Ne-am stabilit ca şi sarcină să atingem faza de semnare a acordului politic. Există candidaţi care au fost evocaţi, Premier, Preşedinte al Parlamentului", a spus liderul PD Marian Lupu.

Preşedintele PLDM Vlad Filat, formaţiune căreia i-a revenit funcţia de Premier a specificat că există deja un candidat la acest post.

"Aş vrea să spun cine este, dar trebuie să fim corecţi. Trebuie să fac cîteva precizări. PLDM a luat decizia ca drept candidat la funcţia de Prim-ministru să fie înaintat preşedintele partidului, Vlad Filat. Am discutat cu colegii de coaliţie, însă dînşii au invocat, din punctul meu de vedere motive mai mult formale, precum că liderii nu ar trebui să iasă în prim-plan. Şi am spus mai devreme că nici eu, nici PLDM nu va bloca procesul de creare a coaliţiei. Am discutat la partid şi am luat o decizie responsabilă de a înainta la funcţia de Prim-ministru un candidat care are integritate, calităţile necesare ca să asigure conducerea Guvernului în această perioadă, complicată pentru Moldova ", a menţionat Filat.

Şeful liberalilor Mihai Ghimpu a anunţat că în urma negocierilor PL-ului îi vor reveni patru fotolii de ministru, cel al Mediului, Apărării, Educaţiei şi al Transporturilor. 

În noul Guvern funcţiile de miniştri ai Finanţelor, de Interne, Agriculturii, Tineretului, Externe dar şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei vor reveni liberal-democraţilor. Iar PD-ul se va alege cu ministerele Justiţiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Culturii, Sănătăţii, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi cel al Economiei.