LIDERII COALIŢIEI PRO EUROPENE MERG LA SUMMITUL PARTENERIATULUI ESTIC

Cei trei lideri ai formaţiunilor politice care formează Coaliţia Pro Europeană merg la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru a fi prezenţi la momentul cînd Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE.

Preşedintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a comunicat cu acest prilej că aşteptările sînt cele fireşti, pentru materializarea cărora a fost efectuată o muncă enormă în anii de guvernare democratică. „Summitul de la Vilnius va însemna finalul unei importante etape în calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. Va însemna o victorie pentru ţara noastră şi o victorie pentru fiecare cetăţean în parte”, a specificat Vlad Filat.

Liderul liberal-democraţilor a mai amintit că urmează să fie parafat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, care prevede inclusiv crearea unei Zone de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. „Dar trebuie să înţelegem că după parafarea acordului urmează o altă fază şi mai importantă. Va trebui să muncim şi mai responsabil, şi mai insistent, şi mai energic ca să promovăm reformele în Moldova. Va trebui să facem astfel, încît ceea ce am adoptat la nivel de lege să fie transpus în viaţă, aici vorbim de reforma în justiţie, educaţie, sănătate etc. Urmează să fortificăm instituţiile statului pentru a le asigura funcţionalitatea”, a mai precizat preşedintele Partidului Liberal Democrat.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, susţine că aşteptarea principală de la Summitul de la Vilnius este ca Acordul de Asociere să fie parafat, iar cetăţenii Republicii Moldova să perceapă şi să înţeleagă mesajul european.

Marian Lupu se mai aşteaptă ca după Summit să se deschidă o nouă uşă care să ducă la semnarea Acordului de Asociere în anul viitor. Ulterior, politicianul se aşteaptă ca asocierea cu UE să stabilească un nou format de dialog între instituţiile Republicii Moldova cu cele ale Uniunii Europene, la atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă şi creşterea bunăstării locuitorilor acestei ţări,

Iar liderul liberalilor-reformatori, Ion Hadîrcă, a declarat că are aşteptări pozitive de la evenimentul care se va desfăşura la sfîrşitul acestei săptămîni. „Mă aştept la desfăşurarea Summitului în termenele stabilite, cu temele de acasă făcute, nu exemplar, dar în totalitate. Cînd spun că nu sînt făcute exemplar, nu am în vedere că am avea corigenţe, ci că mereu este loc pentru mai bine”, a remarcat Ion Hadîrcă.

Liderul liberalilor-reformatori a mai spus că UE mereu a susţinut Moldova, iar această susţinere a fost simţită pe parcursul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere. De asemenea, Ion Hadîrcă a menţionat că UE a acordat şi anumite garanţii moldovenilor, cînd ţara s-a confruntat cu diferite blocaje din exterior.

Sursa: IPN